Povrće je presudni dio zdrave ishrane, te nam pruža hranjive sastojke koje meso ne sadrži. Svi bi trebali jesti povrće svakog dana.
Razlozi zbog kojih ćete jesti više povrća
Brojne prednostiPostoji toliko različitih načina za pripremu povrća, te čak i osobe koje ne vole okus ovih namirnica mogu pronaći nešto za sebe. Body.ba vam objašnjava neke prednosti jedenja povrća koje će vas natjerati da ih uključite u vašu ishranu.
- Ishrana bogata povrćem može smanjiti rizik od srčanih bolesti, uključujući srčani udar i moždani udar.
- Može zaštititi od određenih vrsta karcinoma.
- Dijeta bogata hranom koja sadrži vlakna, poput povrća, smanjuje rizik od gojaznosti i dijabetesa tipa 2.
- Jedenje hrane poput povrća s manje kalorija po šoljici umjesto neke druge kalorične hrane može biti korisno za smanjenje unosa kalorija. Povrće je hrana s vrlo niskom gustinom kalorija, tako da možete jesti gotovo neograničene količine, a istovremeno sagorijevate masnoće nakon treninga.
- Većina povrća je prirodno siromašna mastima, a nijedno nema holesterol. (Umaci ili začini mogu dodati masnoću, kalorije ili holesterol.)
- Povrće je važan izvor mnogih hranjivih sastojaka, uključujući kalijum, dijetalna vlakna, folate (folna kiselina), vitamin A i vitamin C.
- Povrće bogato kalijumom može pomoći u održavanju zdravog krvnog pritiska. Biljni izvori kalijuma uključuju slatki krompir, bijeli krompir, bijeli grah, proizvode od paradajza (pasta, sos i sok), zelje od repe, soje,špinat i grah.
- Dijetalna vlakna iz povrća, kao dio sveukupne zdrave ishrane, pomažu u smanjenju nivoa holesterola u krvi i mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti.
- Vlakna iz povrća su također važna za pravilan rad crijeva, te pomažu u smanjenju zatvora.
- Folat u zelenilu (folna kiselina) pomaže tijelu u stvaranju crvenih krvnih zrnaca.
- Vitamin A koji se nalazi u povrću održava zdravlje očiju i kože i pomaže u zaštiti od infekcija.
- Vitamin C koji se nalazi u povrću pomaže zacjeljivanju posjekotina i rana te održava zdravlje zuba i desni, te pomaže u apsorpciji željeza.