Kako smršati: Pet najvažnijih savjeta za žene

Pomoć damama

Period godine u kom mnoge dame počinju razmišljati o popravljanju tjelesne forme i dobrom izgledu kada se odbace jakne i teški zimski odjevni predmeti, istovremeno otvara cijeli niz pitanja i nepoznanica. Sve one koje su shvatile da od brzih dijeta nema ništa pametno, te da se nakon njih salo još brže vraća i da cijelo tijelo nepotrebno mnogo pati, već su na dobrom tragu. 

Dugoročno uspješni projekat postizanja idealne tjelesne forme iziskuje dosta učenja i pomno slušanje savjeta stručnjaka. Kako bi olakšali put svim damama koje su krenule u obračun sa masnim naslagama i kako bi uspješno došle do svojih ciljeva, dat ćemo pet najvažniji savjeta.

Prestati se fokusirati na smanjenje masnih naslaga

Samo fokusiranje na zabrane i restrikcije, u startu djeluje stresno na ljude. Konstantna briga o unosu kalorija vodi do anksioznosti, pa paradoksalno i jako često do još većeg njihovog unosa. Umjesto toga, stvari treba okrenuti, i postaviti ih obratno ciljajući na neka druga dostignuća spremna da podižu raspoloženje i motivaciju. To bi bilo u smislu zacrtavanja unapređenja snage na određenim vježbama, povećanja broja ponavljanja ili pretrčane distance. Svako pomicanje svojih granica u tim poljima, direktno podiže i samopouzdanje, te daje sve jaču motivaciju za nastavak. Ono što uz to dolazi samo po sebi jeste izgled bolji nego ikada, i to postignut sa zadovoljstvom i bez stresa. 

Ne izgladnjivati se

Izgladnjivanje nikada, ali nikada neće rezultirati dugoročno dobrom tjelesnom formom. Takav pristup koji je inače mučan za organizam, već prilikom kraćeg vraćanja na stari sistem ishrane vodi do prebrzog vraćanja kilaže na staro - pa čak i goreg stanja nego ranije. Tijelo je super-sofisticirana mašina koju je teško prevariti, ali koju je kroz pametne poteze ipak moguće dovesti do zacrtanog cilja. Ako se previše smanji unos kalorija, tijelo će se tome prilagoditi, ali ako se smanji blaže i ako se eliminišu nezdravi elementi iz ishrane, dugoročno postavljeni fitness ciljevi jednostavno moraju biti dostignuti.

Više masnoće, manje ugljikohidrata

Zapamtite, masnoće tokom dijete nisu neprijatelji, sve dok mijenjaju i nadomještaju unos ugljikohidrata. Ono što većina radi je upravo suprotno - ukida masnoću iz ishrane i povećava unos UH, a što podiže šećer u krvi i inzulin, šteteći sposobnosti topljenja masnih naslaga. Uz sve to, poznato je da tijelu trebaju masnoće kako bi moglo neometano lučiti hormone, pa svako eliminisanje masnoća iz ishrane pogubno je za hormonalni balans, a što nikako ne želite sebi napraviti kada pokušavate smršati.

Poboljšati metabolizam estrogena

Unapređenje metabolizma estrogena je najbolji način popravljanja zdravlja i tjelesne kompozicije. Ženski polni hormon estrogen osigurava dobro zdravlje, ali njegovo preveliko lučenje vodi u suprotnu krajnost i drugu vrstu problema povećavajući rizik od karcinoma, neplodnosti, nenormalne promjenjivosti raspoloženja i problema sa debljinom. Danas je problem metabolizma estrogena prisutniji nego ikada, a glavni izazivač tog nereda u ženskim organizmima je prerađena hrana puna hemikalija koje snažno djeluju na hormone. Zdrava ishrana i fizička aktivnost, jedini su pravi načini rješavanja ovog problema.

Izvoditi složene pokrete

Izvođenjem izolacionih vježbi aktiviraju se pojedinačno određeni mišići. S druge strane, izvođenjem složenih vježbi i pokreta, u radu konstantno učestvuju najmanje 3 ili 4 grupe mišića - i svi rade odjednom, svi jačaju i svi troše energiju (kalorije). Zbog toga se postavlja pitanje, zašto bi uopšte početnici i manje napredni vježbači izvodili neku od izolacionih vježbi i gubili vrijeme. Posebno je to stvar sa damama, koje nažalost, uglavnom i bježe od složenih pokreta i rijetko se vidi neka od njih koja izvodi čučnjeve, mrtvo dizanje, veslanje ili potisak.

Podijeli članak