Pad imuniteta utiče na razvoj mnogobrojnih infekcija i oboljenja. Kako se to ne bi desilo, možete konzumirati određene namirnice koje će poboljšati imunitet.
Slab imunitet: 6 moćnih namirnica za jači imunitet
Zaboravite na tableteI ne samo to – sljedećih šest namirnica će vam, istovremeno, pomoći i da održite vitku liniju.
Narandže
Zapravo, one mogu pomoći u olakšanju niza oboljenja: bore se protiv virusa, obezbeđuju organizam elektrolitima, pomažu u obnavljanju tkiva i jačaju kosti. Međutim, nije dokazano da one sprečavaju nastanak prehlade, ali ipak, mogu vam biti od pomoći kada se prehladite. Pored toga, mogu zadovoljiti i želju za slatkim.
Kelj
Sadrži antioksidante koji poboljšavaju imunitet. Pored toga, kelj sadrži i veliku količinu gvožđa i drugih minerala i vitamina što ga čini i odličnom namirnicom koja je zasitna, a koja vam istovremeno može pomoći da eliminišete suvišne kilograme.
Jogurt
Obzirom da sadrži probiotičke kulture, jogurt je izrazito pogodan za zdravlje cijelog organizma. Ukoliko ga konzumirate za doručak, on ne samo da može poboljšati imunitet već će se "pobrinuti" i da vaš metabolizam funkcioniše na optimalnom nivou.
Bijeli luk
Istraživanja pokazuju da antioksidantna jedinjenja koja bijeli luk sadrži mogu pomoći u borbi protiv karcinoma. Pored toga, on će poboljšati ukus i skoro svakog jela. I, ne samo to – istraživanja pokazuju da redovnim konzumiranjem bijeli luk može ubrzati metabolizam i pomoći kod mršavljenja.
Čaj i med
Prilikom prehlade ili gripa, čaj se ponekad čini i kao jedan od najboljih lijekova. Ali, to nije jedina stvar koju on može ponuditi. Osim što pomaže kod začepljenja grla i nosa, on može imati i pozitivan uticaj na metabolizam. Uvek ga zaslađujte (ukoliko pijete sladak čaj) medom, jer omiljeni pčelinji proizvod pomaže kod ublažavanja bola u grlu, a i sadrži mnogo manje kalorija od običnog šećera.
Pileća supa
Vruća supa će vam pomoći kod zapušenog nosa i grla, a proteini koje piletina sadrži pomažu u obnavljanju ćelija. Ona je prilično zasitna pa vam može poslužiti kao obrok. I, još da napomenemo – pravite je sami (koristite svježe povrće i piletinu) i izbegavajte varijante iz kesice (sadrže mnogo soli i pojačivača ukusa).