Razlozi zašto ne uspijevate napraviti mišiće

Hardgainer ili ipak ne?

Mnogo je onih koji su već odavno ubijeđeni da su "hardgaineri", odnosno osobe kojima je jednostavno preteško nabaciti kilograme i povećati mišićnu masu. Većina takvih osoba zna osnovne procesa koje bi trebale biti ispoštovane za postizanje rezultata, ali nešto ipak ne štima.

Obično se radi o nekoj od pet najčešćih grešaka, na koje ćemo pokušati skrenuti pažnju kako bi razbili mit o svom statusu hardgainera i konačno počeli napredovati.

1. Ne trenirate u pravom smislu riječi

Greška "broj 1" koja stoji iza neuspjeha je ta što većina vježba, ali ne trenira. Drugim riječima, previše mlako i neozbiljno pristupa procesu kroz koji se istinski napreduje tek kada se počne ozbiljno približavati granicama krajnjih sposobnosti tokom izvođenja svake vježbe. Za povećanje mišićne mase potrebno je stalno koristiti progresivno opterećenje, odnosno povećavati radne težine svakoga puta kada se s određenom težinom mogne bez problema napraviti više od 10 ponavljanja.

2. Ne silazite sa trake

Kada god vide mršavog lika koji trči više od pola sata na traci, jaki i mišićavi momci su u dilemi da li da se smiju ili budu tužni zbog tog prizora. Na traci ili sličnim spravama sa dugim sesijama, nikada niko nije uspio izvesti napredak u vidu povećanja mišića. Takav tip vježbi se koristi isključivo za dovođenje već izgrađene mase u red, te za lagano spuštanje nivoa masnih naslaga uz istovremeno poboljšanje kondicije. 

3. Ishrana vam nije dovoljno jaka

Status hardgainera razbija se povećanjem obilnosti obroka, s posebnim naglaskom na proteine. Mnogi koji ne uspijevaju povećati mišićnu, ali i tjelesnu masu generalno, ubijeđeni su da jedu mnogo, ali stvarnost je daleko od toga. Obično pojedu jedan obilni obrok koji ih zasiti toliko da satima ne mogu ništa više jesti i ostalo je samo još manji vid dopuna. Pravo povećanje se ogleda prije svega kroz broj obroka u danu, a zatim i na njihovu obilnost. Profesionalci jedu 6 pa i više puta dnevno, što dovoljno govori kako se to radi.

4. Zaboravljate na jačanje testosterona

Visoki nivoi testosterona ključni su za povećanje mišićne mase, a na njih utiče cijeli niz faktora. Prvo i osnovno je to da se ishrana iščisti, kao i da se sredi san, jer neuredan i kratak odmor najjednostavniji je način srozavanja zdravih nivoa testosterona. Treba imati na umu indeks tjelesne masti koji mora biti ni previsok ni prenizak, jer debeli ljudi imaju veoma nizak testosteron, dok ni pretjerana "izrezanost" kao ni mršavavost ne utiču dobro. Uz povećanu količinu dobrih masnoća u ishrani, postoje i prirodni suplementi za poboljšanje lučenja testosterona. 

5. Opsesivni ste po pitanju trbušnih mišića

Toliko je mnogo mršavih muškaraca koji su naprosto opsjednuti svojim trbušnim mišića. Nažalost, oni nisu svjesni da six-pack na mršavima nikada neće biti impresivan kao ni veliki bicepsi kod predebelih. Pravi cilj je povećati mišićnu masu, a ona malo poraditi na definisanju i tek tada će trbušnjaci biti pravi. Stoga, svi "hardgaineri" koji paze na ishranu i svoje trbušnjake, upravo zbog toga i ne napreduju.

Podijeli članak