Vegan bodybuilderi i tri istine koje ne govore

"Nisu za javnost"

Jedan od novih trendova svijeta fitnessa i bodybuildinga, jeste kombinovanje istog sa vegan principima ishrane. Vegani su osobe koje ne jedu nikakvu hranu koja ima životinjsko porijeklo, dakle ni meso, ni jaja, ni mliječne proizvode, pa čak ni med. Znajući da upravo većina tih proizvoda predstavlja osnovne i najkompletnije izvore proteina, izgradnja mišića i njihovo održavanje dolaze pred značajne izazove.

Kako ne bi bili od onih koji su nasjeli na sve što ovaj tip "fitness influencera" govori ili prešućuje, te tako sami došli u problem zbog pogrešne percepcije i prevelikih očekivanja, navest ćemo tri stvari, tri istine koje najpoznatiji vegan bodybuilderi nikada ne govore.

Većina vegan bodybuildera nisu počeli kao vegani

Graditi tijelo od početka prvenstveno na biljnim proteinima i imati već izgrađenu figuru te se prebaciti na novi način ishrane koji ne poznaje konzumiranje mesa, dva su potpuno različita pojma. Upravo, većina "vegan bodybuildera" počelo je daleko od vegan načina ishrane, te su osnovu tjelesne figure uveliko gradili proteinima iz mesa i mliječnih proizvoda. Ta činjenica otkriva suštinu, da nije baš pravedno savjetovati druge kako će izgraditi svoju figuru izričito na biljnim proteinima, kada ste sami svoju gradili na životinjskim.

Ni steroidi nisu životinjskog porijekla

Manje-više svima je poznato da izgradnja tijela do nivoa svjetski prepoznatljivih tjelesnih figura nije moguća bez pomoći anaboličkih steroida. Isti je slučaj i sa vegan bodybuilderima, koji kao i svi ostali hvale svoj način ishrane (u njihovom slučaju s eliminisanjem sve hrane životinjskog porijekla), reklamiraju suplemente čije kompanije ih plaćaju za to, a u stvari, glavnu razliku prave upravo sa steroidima.

Biljni protein može izgraditi mišiće, ali ne efikasno kao životinjski

Niko ne kaže da biljni proteini ne mogu pomoći izgradnju mišića, jer zaista mogu, ali radi se o nekompletnim lancima proteina koji nisu efikasni kao kompletni, a koji dolaze iz mesa, jaja i mliječnih proizvoda. Ukoliko se na sva zvona hvali princip izgradnje tjelesne figure kroz isključivo biljne proteine, važno je sve to uzeti s rezervom, posebno kada se radi o promociji na društvenim mrežama što je i najčešće slučaj.

Podijeli članak