Pet najgorih jutarnjih navika

Prekinuti ih što prije!

Svi su na samima sebi osjetili da postoje jutra i prve polovine dana u kojima sve ide glatko, odlična je naspavanost, nivo energije zadovoljavajući, koncentracija na poslu ili prilikom učenja perfektna, ali i nažalost sve ono što je suprotno od toga. Razlika je u prethodno pravljenim koracima kojih većina ljudi nije ni svjesna niti previše razmišlja o tome.

Kako bi svako jutro bili svježi i prvi dio dana proticao sa odličnim osjećajem u sopstvenoj koži, važno je izbjeći pravljenje tipičnih, najvećih jutarnjih grešaka na koje stručnjaci stalno ukazuju. Pet je najvećih grešaka.

1. Odgađanje alarma

Svi su barem nekada došli u situaciju kada ih je alarm probudio a bili su prilično svježi i naspavani, pa su ga ipak odgodili za par minuta te još malo odspavali. Buđenje nakon toga je bilo daleko teže i svježina i naspavanost neuporedivo manja. Radi se o tome što mozak ne može tek tako doći u tzv. REM fazu odmaranja, pa doslovno ostaje umorniji nakon definitivnog buđenja nego što je bio prilikom prvog zvonjenja alarma. Stoga, "snooze" je veliko zlo za organizam.

2. Kafa odmah nakon buđenja

Nivo kortizola u krvi je na jako visokom nivou odmah nakon buđenja, a što je prirodni sistem organizma kako da se lučeći hormon stresa pripremi za teški izazov kakvo je ustajanje nakon višesatnog odmaranja. Unoseći kofein i do dva sata poslije buđenja, blokira se isti taj hormon stresa i ostaje na visokom nivou bez mogućnosti prirodnog spuštanja. Samim tim, dan počinje i već u ranoj fazi prolazi sa jakim prisustvom kortizola u krvi što nikako nije dobro.

3. Cigareta odmah nakon buđenja

Trošiti riječi o cigaretama i svim nebrojenim štetnim uticajima na organizam, bilo bi uzaludno. Ipak, treba naglasiti da postoji par najgorih mogućih trenutaka za konuzmiranje cigareta, kada se proizvodi daleko najveća šteta. Vrijeme neposredno nakon buđenja, vjerovatno je i najkritičnije od svih.

4. Preskakanje doručka

Preskačuću doručak, organizam ostaje u sistemu čuvanja rezerve energije te metabolizam ostaje značajno usporen. Tek nakon doručka metabolizam biva pokrenut a funkcionisanje svih tkiva vraćeno u optimalno stanje. Uz to, svi oni koji vježbaju nikako ne žele da im mišići sami sebe uništavaju zato što u želucu nakon cijele noći još satima ne dolazi novi izvor energije.

5. Desert za doručak

Prosti ugljikohidrati kakvi su sami slatkiši zbog šećera u sastavu energiju podižu rapidno, da bi je zatim kroz dosta kratak period bacili na niži nivo nego što je prethodno bila. Ujutro niko ne želi ostati bez energije, pa baš zato prvi obrok u danu treba biti sastavljen od složenih ugljikohidrata i proteina, koji će jako dugo držati energetske nivoe napunjenima i koji će blokirati glad tri puta duže nego što to može sam desert.

Podijeli članak