Jagode: Kako prepoznati prave od "umjetnih"

Kako znati šta kupuješ?

Gotovo je nemoguće pronaći osobu koja ne voli jagode. S početkom maja već nam je svima jasno da je stiglo doba jagoda, a jedan pogled na obližnji plac ili super market potvrđuje isto. Cijene mjerice jagoda kreću se od 4 KM na više i svaki put kad ih stavimo u košaricu osjetimo nalet sreće. Sve do onog trenutka kada kod kuće otvaramo savršeno zapakovanu posudicu i zagrizemo u jednu savršeno crvenu jagodu.

Šta onda slijedi? Razočaranje. Većina ih nema ni okusa ni mirisa zbog čega nam je svima prva pomisao "odakle su uopšte ove jagode?!".

Najčešće dolaze iz Španije, zatim Turske pa čak i Amerike. Jagode iz uvoza stižu ranije nego one prave naše, a prekupci ih najčešće prepakuju te ponekad čak i lažno prodaju pod domaće. Upravo se zato pitamo: kako prepoznati uvozne jagode?

Nemojte živjeti u zabludi, čak su i domaće jagode gotovo uvijek tretirane pesticidima kako bi što duže ostale u prvobitnom stanju, ali ipak se od onih uvoznih najviše razlikuju po mirisu i okusu. Domaća jagoda uvijek ima intenzivan, sebi prepoznatljiv miris, dok su okusom slatke i puno sočnije od onih uvoznih. Također, domaće jagode nemaju jednak okus na svim stranama. Moguće je da jagoda ima različit okus sa suprotnih strana, jer to znači da su sunčeve zrake neravnomjerno (odnosno prirodno) padale na plod prilikom razvitka.

Također, domaće jagode možemo prepoznati po obliku. Nikad nisu sve jednakog oblika, a ni veličine i boje. Puno brže propadaju jer su ipak tretirane sa manje pesticida od onih uvoznih.

Još jedna stvar koja odaje uvozne jagode? Peteljka. Na domaćima je uvijek blijedo zelena, a takva je upravo zato što je nedavno ubrana! Domaće su jagode gotovo iste boje izvana kao i iznutra, a također su i pune onih sitnih sjemenki.

Podijeli članak