Jeste li ikad razmišljali ili izračunali koliko rafiniranog šećera unesete u svoj organizam kroz svakodnevnu prehranu? Broj bi vas mogao(neugodno) iznenaditi kada shvatite o kojoj se količini radi.
11 načina kako šećer uništava vaše tijelo
Može li gore?Poslasticima začinjenim šećerom velika većina ljudi ne može da odoli i to će uvijek biti tako. Ali, možda kada saznate šta ta ukusna supstanca zapravo radi vašem tijelu, možda i odustanete ili bar smanjite količinu šećera u ishrani. Pažljivo pročitajte - nije u pitanju samo vaš izgled i kilaža, već niz opasnih oboljenja i oštećenja vitalnih organa!
1. Čini organe debelim
Jedinjenje fruktoza koje se nalazi u šećeru i visoko fruktozni škrobni sirup uzrokuju da jetra počne da skladišti više masti i to na neobičnim mestima. Ukoliko praktikujete ishranu bogatu šećerom, vremenom će se oko jetre stvoriti loptice masti i dovesti ovaj organ u stanje sličnom masnoj jetri izazvanoj alkoholizmom.
2. Izaziva dijabetes
Studijom je dokazano da za svakih dodatnih 150 kalorija koje unesete kroz šećer u toku jednog dana, rizik od dijabetesa raste za 1,1 posto.
3. Šteti srcu
Srčana oboljenja i dijabetes su veoma povezani - srčani i moždani udar su najčešći uzrok smrti među ljudima oboljelim od dijabetesa tipa 2, odnosno odgvorni su za 65 posto smrtnih slučajeva kod oboljelih od šećerne bolesti.
4. Izaziva napetost krvnih sudova
Šećer koji se dodaje u hranu proizvodi višak inzulina u krvotoku, koji šteti cirkulaciji u arterijama. Takođe, hronično visok nivo inzulina izaziva brži rast glatkih mišićnih ćelija oko krvnih sudova nego što je normalno, a to izaziva napetost u zidovima arterija, što vas dovodi u rizičnu grupu za dobijanje visokog krvnog pritiska. Osim toga, imaćete veće šanse i za srčani i moždani udar.
5. Remeti holesterol
Ukoliko niste znali, postoji jaka veza izmedu šećera i holesterola. Studije su došle do zaključka da ljudi sa visokim nivoom holesterola i/ili dijabetesom, kao i osobe koje pate od gojaznosti i konzumiraju mnogo šećera, imaju najviši nivo lošeg holesterola i triglicerida, a najniže nivoe dobrog holesterola. Takođe, previše šećera podstiče jetru da skladišti više lošeg holesterola, što onemogućava tijelu da ga izbaci iz sistema.
6. Dijabetes tipa 3
Neuropatolog Suzan de la Monte ustanovila je termin "Dijabetes tipa 3", nakon što je njen tim otkrio vezu izmedu otpornosti inzulina, ishrane bogate mastima i Alchajmerove bolesti. Zapravo, njihov rad je ukazao na to da je Alchajmerova bolest zapravo oboljenje metabolizma, i to bolest prilikom koje je oštećena sposobnost mozga da koristi glukozu i proizvodi energiju. Prostim riječima, to je kao da imate dijabetes na mozgu.
7. Izaziva zavisnost
Isto kao i najčešće droge, šećer oslobađa hemikalije koje pokreću centar za zadovoljstvo u mozgu, opioide i dopamin. Kod ljudi se razvija tolerancija na šećer, pa im je vremenom potrebno sve više kako bi se osjećali dobro, isto kao i sa psihoaktivnim supstancama. Tokom ispitivanja na životinjama kada je riječ o zavisnosti od šećera, na pacovima je zapaženo cvokotanje zubima, groznica i anksioznost onda kada im je šećer oduzet.
8. Stalni osećaj gladi
Redovno konzumiranje previše šećera uništava sposobnost tijela da mozgu pošalje signal o sitosti. Ukoliko imate nekoliko kilograma viška i dijabetes tipa 2, vaše tijelo može da izgubi sposobnost da proizvodi hormon leptin, koji zapravo daje signal kada je želudac pun. Fruktoza se na zaista podmukao način igra sa leptinom - previše šećera u ishrani znači da se vaše tijelo osjeća gladno čak i kada se prejedate.
9. Oduzima energiju
Sigurno znate taj osjećaj kada pojedete čokoladicu i osjetite taj divni nalet energije. Ali, problem je u tome što energičnost vrlo brzo biva pretvorena u neprijatni osjećaj umora. Naučnici su dokazali da je potrebno samo 30 minuta ili manje da se šećer popne na odličan nivo i padne ispod normale. Te varijacije samo izazivaju još veću potrebu za šećerom, a uz to i izaziva oslobađanje serotonina, koji reguliše san.
10. Izaziva varijacije u raspoloženju
Posežemo za šećerom da bismo se osjećali bolje, ali na kraju dobijamo suprotan efekat. Studija sprovedena na 9.000 ljudi proučavala je vezu između depresije i ishrane pune slatkiša i brze hrane. Nakon šest godina praćenja stanja ovih ljudi, zaključeno je da su oni za 40 posto više izloženi riziku od razvijanja depresije, u odnosu na one koji su se hranili zdravije.
11. Stvara bore i uništava kožu
Šećer u krvotoku napada proteine kako bi oformio nove, štetne molekule, koji se nazivaju napredni glikozni proizvodi. Ovi nepoželjni molekuli oštećuju proteine svojim napadom, uključujući i proteinska vlakna u kolagenu i elastinu, jedinjenjima koja čine kožu čvrstom i elastičnom. Rezultat svega toga jesu suha i krta proteinska vlakna, koja izazivaju bore i opuštenu kožu.
I to nije sve: Ova jedinjenja podstiču rast oštećenog kolagena i deaktiviraju prirodne antioksidantne enzime tijela, što vas čini podložnim većem oštećenju kože od sunca, što vodi do preranog starenja.