Niti jedna dijeta ne garantuje dugotrajnu vitkost, a napadaji gladi i želja za slatkim ne nestaju ni uz najveći trud.
14 namirnica koje pomažu spržiti kilograme
Jedite ih češćeHrana odnosno namirnice koje ćemo vam navesti imaju pozitivan učinak na mršane ili zadržavanje tjelesne težine pa bi ih trebalo jesti što češće.
1. Jabuke
Osim vitamina C, sadrže lako probavljive ugljikohidrate i pektin koji potiče probavu i pomaže u snižavanju nivoa holesterola. Više o jabukama pročitajte OVDJE.
2. Grejp
Topi masti, a najveći učinak se postiže kod konzumacije grejpa koji još nije potpuno sazrio. Dovodi do bolje prokrvljenosti i igra veliku ulogu u smanjenju tjelesne težine.
3. Kolin
Tijelo uglavnom samostalno proizvodi onoliko kolina koliko treba, a dodatno se unosi konzumacijom jaja i soje. Ubraja se među tvari koje razgrađuju masti i na taj način ubrzava proces mršanja.
4. Gorka dinja
Danas se uglavnom koristi za tretman dijabetesa. Prema istraživanjima u tijelu aktivira lučenje hormona koji se stvara u masnom tkivu i koji zajedno s drugim hormonima utječe na regulaciju osjećaja gladi i sitosti.
5. Alge
Najbolje su zelene alge kao prilog povrću. Sadrže vitamine C i B te vlakna koja daju osjećaj sitosti. Tijelo opskrbljuju s jodom koji se izravno obračunava s kalorijama. Vitamin B ima važnu ulogu za metabolizam.
6. Aminokiseline
Triptofan, fenilalanin, leucin, lizin, valin, treonin, metionin i izoleucin ključne su aminokiseline koje se u tijelo unose hranom. Ima ih u ribi (posebno tuna), lješnjacima, mesu, riži, grahu, mlijeku, jajima i krompirima.
7. Hidroksicitrat
HCA (hydroxy citric acid) ima hemijsku strukturu sličnu limunskoj kiselini. Smanjuje apetit, pogotovo želju za slatkim, odnosno stručnim rječnikom - reducira konverziju ugljikohidrata u masti inhibirajući enzimske procese. Prodaje se u obliku kapsula.
8. Đumbir
Korijen svježeg đumbira sadrži eterična ulja. Sličan je čiliju jer "zagrijava" tijelo, povećava proizvodnju sline, probavnih sokova i žuči te tako pozitivno djeluje na cijeli probavni sistem.
9. Ribizle
U 100 grama ribizle krije se 36 grama vitamina C i samo 24 kalorije. Osim toga, ribile sadrže magnezij, kalij i željezo, a konzumacija daje osjećaj sitosti i pridonosi mršanju.
10. Kalcij
Kalcij je važan za kosti i zadužen je za aktivaciju enzima i hormona čime stvara ravnotežu u organizmu. Istraživanje pokazuje sljedeće: uz 1000 miligrama kalcija se tjelesna težina ispitanika smanjila za 0,4 kilograma bez da je došlo do drugih promjena u načinu prehrane.
11. Kofein
Stimuliše središnji nervni sistem i povećava sagorijevanje masti. Naime, masti se uz pomoć kofeina razgrađuju i postaju izvor energije tijelu bez da se talože.
12. Magnezij
Uključen je u više od 300 procesa u tijelu, a između ostalog igra veliku ulogu u staničnoj diobi. Dovoljna količina magnezija osigurava optimalno sagorijevanje masti. Odlični izvori magnezija su žitarice, krompir, povrće, mlijeko, riba, banane i narandže.
13. Omega-3 masne kiseline
Najvažnija nezasićena masna kiselina koja se ponajviše nalazi u namirnicama životinjskog porijekla (losos, haringa, tuna). Važne su za prevenciju bolesti i transportiraju "loše" masti iz stanica do jetre. Između ostalog, spuštaju nivo ukupnih masnoća u krvi.
14. Paprika
Paprike su bogate vitaminom C čime potiču sagorijevanje masti u stanicama, jačaju imunološki sistem i ubrzavaju prolazak štetnih tvari kroz tijelo. Imaju i puno vitamina E čime jačaju obrambeni mehanizam tijela.