Neki igrači nikada nisu povrijeđeni, šta je tajna?

U čemu je tajna?

Dok većina sportista barem u nekoj fazi karijere imaju problema s povredama, postoje i oni koji djeluju superiorno i provedu cijelu karijeru bez povreda. Postavlja se pitanje šta je tajna tih fudbalskih, košarkaških i atleta koji dolaze iz drugih sportova. Njihove trening rutine i rutine odmora su kompletne, pa bi se svi mogli itekako okoristiti njihovim pristupom.

Prvenstveno se radi o četiri razlike koje im omogućavaju da ostanu "fit" i duže od decenije aktivnog bavljenja tim vrlo žestokim starovima.

Redovno imaju treninge snage

Bez obzira na to što se za većinu sportova traže prije svega dobre atletske sposobnosti i vrhunska kondicija, treninzi snage kombinovani sa redovnim treninzima jačaju mišiće i smanjuju umor nakon aktivnosti. To automatski predstavlja i smanjenje rizika od dobijanja povreda kako mišića, tako i ligamentata i tetiva.

Kvalitetno se istežu

Istezanje igra ogromnu ulogu u regeneraciji i oporavku mišića nakon teških aktivnosti. Uz to, održavanje fleksibilnosti efikasno prevenira povrede, što je i vrlo logično. Na primjer teško je povrijediti zglob izvrtanjem, ako se svakoga dana radi na povećanju i održavanju fleksibilnosti ligamenata i svih ostalih vezivnih tkiva.

Paze na kvalitet obuće koju nose

Jednostavno pravilo kog se drže "neuništivi" sportisti je to da veliku pažnju pridaju odabiru obuće i uvijek kvalitet stavljaju na prvo mjesto ne birajući patike i drugu obuću samo prema cijeni i dizajnu. Stopala imaju različite karakteristike od osobe do osobe, pa svako treba napraviti pravi odabir za sebe.

Imaju svoje razrađene regeneracijske metode

Ako se neki ljudi pitaju kako je moguće da jedan Cristiano Ronaldo u svojoj 34. godini života postavlja rekord u brzini na Svjetskom prvenstvu, jedini valjan odgovor je taj da je kao veliki profesionalac već davno otkrio koja regeneracijska metoda najbolje funkcioniše kod njega, te mu s tim znanjem sigurno neće biti problem ni igranje u 40. godini.

Stvarnost je upravo takva, Portugalac koji je naveden za primjer, koristi usluge cijelog tima masažera, fizioterapeuta, ali i niza modernih tehnoloških dostignuća koja mu omogućavaju brži oporavak. Tu je između ostalog i njegova dobro poznata komora sa tečnim azotom koju ima u sopstvenom domu, a koja mnogostruko ubrzava oporavak.

Podijeli članak