Kako se izboriti sa anksioznošću bez lijekova?

Šest sjajnih načina

Anksioznost je psihičko stanje s kojim se barem nekada u životu susrelo svako ljudsko biće. Ipak, kada se to stanje često ponavlja, stvari već nisu tako dobre, a medicina tom problemu pristupa odmah sa tretmanom lijekovima od kojih mnogi imaju tendenciju da razviju ovisnost.

Sa stanjem nemira i tegobe, moguće se izboriti i bez benzodiazepina i drugih medikamenata, a posebno su u tome važni sljedeći koraci.

1. Slijediti zdrav način ishrane

Zdrava ishrana temelj je fizičkog i psihičkog zdravlja. Postoji snažna povezanost načina ishrane i anskioznosti jer bilo da se unosi premalo ili previše kalorija, sve se to odražava na simptome anksioznosti. Zato je to još jedan u nizu od razloga za navikavanje na zdrav i izbalansiran način ishrane, na kom će biti zahvalna i sama psiha.

2. Provoditi dio vremena vani

Jedan od glavnih načina kontrolisanja anksioznosti na prihvatljivom nivou je kroz kretanje vani. Preporučuju se minimalno dnevne aktivnosti u trajanju od 15-ak minuta šetnje, što će osim smirenja u ljetnim danima i značiti doprinos važnim zalihama vitamina D koji također ima pozitivan uticaj na psihu čovjeka.

3. Vježbati

Jednostavno, vježbanjem se rješava anksioznost na jedan od najboljih postojećih načina. Preokupacija i fizičko izbacivanje nagomilanih psihičkih pritisaka, vježbanje čini ponajboljim lijekom na svijetu.

4. Koristiti magnezijum suplement

Kod ljudi kojima je dijagnosticiran problem sa anksioznošću, magnezijum je suplement koji ima izrazito važnu ulogu. On obara krvni pritisak i daje smiraj ljudima, pa je zbog toga posebno cijenjen.

5. Uživati u slanim kupkama

Slane kupke fantastično smiruju ljudski organizam i reduciraju anksioznost lagano podižući tjelesnu temperaturu. Također se može dodati i par kapi ulja lavande u kupku, te se na taj način još ozbiljnije obračunati sa problemom anksioznosti.

6. Pronaći podršku

Pričati o anksioznosti, samo po sebi je odlična ideja kojom se putem psihoterapije rješavaju problemi. Takav unutrašnji način rješavanja problema pozitivnim mislima i bez korištenja lijekova, uvijek bi trebao biti polazna tačka nakon koje se tek kreće u druge korake.

Podijeli članak