Rijetke priznaju: Slavna teniserka otvoreno o svom zdravstvenom stanju, htjela je završiti karijeru

Simona Halep ima mentalne probleme

Simona Halep progovorila je o svom emocionalnom zdravlju i problemima s anksioznošću s kojima se u posljednje vrijeme suočava.

Rijetke priznaju: Slavna teniserka otvoreno o svom zdravstvenom stanju, htjela je završiti karijeru
simona halep

Sportašica kaže da je razmišljala o odustajanju od tenisa. 32-godišnja teniserka otvorila se fanovima na društvenim mrežama gdje je priznala da se nosi s anksioznošću.

"Željela bih vas informirati o svojoj trenutnoj situaciji, razmišljati o tome kako je prošla ova godina, kao i uvijek, te podijeliti s vama svoja duboka stanja”, počinje poruka Simone Halep objavljena na Facebooku .

"U februaru sam bio blizu odustajanja od tenisa jer su mislili da nemam dovoljno snage da se vratim u prvih 10. Prošla sam kroz puno tjeskobnih trenutaka i mislila sam da je vrijeme da prestanem jer to nije emocionalno zdravo", poručila je Rumunka.

Simona, koja se nedavno razvela, navodi da joj je sreća došla kada je otkrila akademiju Patricka
Mouratogloua koja joj je pomogla da ponovno otkrije svoju strast prema tenisu i sada joj je cilj doći do Top 10 WTA u idućoj godini.

Simona Halep više neće sudjelovati na natjecanjima 2022. godine

Simona Halep također je nakon operacije nosa zbog respiratornih problema objavila da više neće sudjelovati na turnirima do Australian Opena.

Od aprila ove godine je trenira Patrick Mouratoglou, a sada se ona nalazi na 8. poziciji WTA liste, , ali je odlučila da se neće boriti za kvalifikacije za najvažnije takmičenje na kraju sezone - Završni turnir.

Simona Halep je u 2022. odigrala 50 mečeva, samo 11 je izgubila, a na 39 pobijedila.

Samo je jedna u nizu sportašica koje se bore s anksioznošću, no naravno rijetke odluče javno da priznaju da pate od ove vrste mentalne bolesti.

Šta je anksioznost?

Tjeskoba (anksioznost) tj. tjeskobnost je stanje koje se očituje osjećajem tjeskobe, ustrašenosti, straha sve do panike, uz psihomotornu (tjelesna) napetost i unutrašnji nemir, te postojanje osjećaja kao da će osoba "eksplodirati". Najčešće je nemotivirana i nije vezana za objekt ili osobu. Psihijatri dijele tjeskobu u tri glavne vrste:

- opća tjeskoba
- fobije, i
- panični poremećaj.

U skupinu anksioznih poremećaja spada većina poremećaja koji su desetljećima bili poznati pod nazivom "neuroze". One obično ne podrazumijevaju izrazite poremećaje psihičkog funkcioniranja kakvi se sreću kod psihoza; sposobnost razlučivanja fantazije i realnosti, tzv. testiranje realiteta očuvano je, za razliku od psihoza. No, uz to se mogu javiti značajne teškoće u obrascima ponašanja i međuljudskih odnosa. Učestalost anksioznih poremećaja kreće se od 0,05% (opsesivno-kompulzivni poremećaj - OKP) do 5% (generalizirani anksiozni poremećaj). Određene značajke pojedinih anksioznih poremećaja zapravo su dosta česte, a o poremećaju govorimo onda kada te smetnje predstavljaju za osobu značajno ograničenje u njenom svakodnevnom socijalnom i radnom funkcioniranju. Općenito se češće javljaju kod žena.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak