6 načina kako se riješiti bakterija sa tijela

Pobijedite ih!

Mnoge od biliona bakterija, gljivica i parazita na vašem tijelu imaju korisnu ulogu, jer vas štite od drugih, patogenih mikroorganizama i štetnih faktora spoljne sredine.

Međutim, i one, ako preteraju sa rastom, mogu izazvati bolne promjene neprijatnog mirisa. Evo kako da ih pobijedite na različitim bojnim poljima.

Očni kapci

Ako vas kapci peku, a oči su vam krvave, možda je u pitanju okularna rozacea, bolno zapaljenje izazvano parazitom Demodex folliculorum.

Rješenje: Svakodnevno perite svoje kapke. Držeći oči zatvorenim, protrljajte kapke mješavinom jednakih količina vode i bebi-šampona, a zatim dobro isperite. Kada se simptomi smire, ponavljajte ovaj postupak jednom sedmično, preventivno. Ako ovo ne pomogne, javite se dermatologu radi uvođenja medikamentne terapije.

Lice, grudi, leđa

Svaki peti muškarac i u četvrtoj deceniji života ima akne. Djelimični krivac za ovo je i bakterija Propionibacterium acnes koja živi na koži. Kada se pore zapuše mrtvim ćelijama dolazi do nakupljanja sebuma (loja), što je odlična podloga za rast ovih bakterija i tako nastaju bubuljice.

Rješenje: Čistite kožu od mrtvih ćelija, tako će vam pore ostati otvorene. Jednom do dva puta sedmično blago protrljajte lice tkaninom za kupanje. Najbolje je da to uradite dok se tuširate, jer vam je tada koža već meka. Za grudi i leđa koristite spužvu.

Pazuh

Propionibacteria kao i druge bakterije, živi na koži pazuha i prepona hraneći se znojem. Nus efekat je lučenje znoja neprijatnog mirisa (bromhidroza).

Rješenje: Ošišajte najduže pazušne dlake, koristite antibakterijski sapun i nanosite antiperspirant. Sama dlaka ne stvara neprijatan miris, ali njenim skraćivanjem smanjujete površinu na kojoj bakterije mogu da se razmnožavaju.

Šake

Čest stanovnik kože je bakterija Staphylococcus aureus. Ako inficira male posjekotine na prstima, može uzrokovati veoma bolno zapaljenje kože oko nokta, koje se naziva paronihija.

Rješenje: Potapajte povrijeđeni prst u toplu vodu, tri do četiri puta dnevno. To će privući bijela krvna zrnca u predio rane i ubrzati čišćenje.

Genitalije

Stres i povećana vlažnost genitalnog predjela mogu izazvati umnožavanje gljivice Candida albicans i dovesti do razvoja gljivične infekcije. Penis vam može postati bolan ili se može javiti svrab, uz pojavu intenzivnog crvenila. Ovo se dešava većem broju muškaraca nego što se misli. Neobrezani muškarci su u većem riziku od ove infekcije, jer gljivice bolje rastu ispod prepucijuma.

Rješenje: Perite genitalije sapunom u kome nema hemijskih aroma, a zatim ih namažite nekom kremom sa antimikotikom (lijek koji ubija gljivice).

Stopala

Mikroorganizam Brevi bacterium najbolje raste na tamnim, vlažnim mjestima i vašim stopalima i daje neprijatan miris nogama.

Rješenje: Dva puta sedmično po pet minuta, potopite stopala u rastvor od jednakih količina bijelog sirćeta (ubija bakterije) i slane vode (isušuje kožu). Nošenje čarapa od materijala koji upijaju vodu kao što je npr. Coolmax, omogućuje da stopala duže ostanu suha.

Podijeli članak