Kako spriječiti širenje zaraze na radnim mjestima?

Spasonosni koraci

Osobe koje tokom pandemije koronavirusa jednostavno nemaju alternativu i ne mogu ni na kakav način od kuće raditi posao, svjesne su da im prijeti velika opasnost od zaraze.

Kako spriječiti širenje zaraze na radnim mjestima?

Iako se u takvim okolnostima vrlo teško izboriti i onemogućiti eventualni prenos virusa među kolegama, vrlo je važno dati sve od sebe i rizik svesti na minimum. S tim u vezi, stručnjaci su saglasni da održavanje sopstvene higijene i higijene prostora u kojem se boravi ima naročito veliku ulogu, baš kao i držanje distance između osoba.

Konkretno, savjetuje se strogo pridržavanje sljedećih deset pravila, koja bez imalo sumnje mogu značiti spas:

1. Osigurati da su na radnom mjestu sve površine čiste i higijenski ispravne

Za čišćenje istih, koristiti dezinfekcijska sredstva na bazi 70% alkohola.

2. Najmanje tri puta dnevno čistiti dodirne tačke u zgradama

Tu spadaju ručke na vratima, ručke na prozorima, slavine u toaletima i kuhinjama, tipke vodokotlića, daljinske upravljače, prekidače za struju, zvona na vratima, tipke u liftovima, pultove za prijem stranaka, te druge dodirne površine koje koristi veći broj osoba. Dodirivanje kontaminiranih površina od strane uposlenika i klijenata je jedan od glavnih načina širenja Covid-19, kao i većine drugih virusa i bakterija.

3. Najmanje dva puta dnevno čistite sve dodirne površine: radne površine, pametne i druge telefone, laptope, tastature i računare

Dezinfekcijska sredstva na bazi 70% alkohola i jednokratni ubrusi su ono što treba držati u blizini i to koristiti.

4. Koliko god je to moguće, izbjegavati sastanke sa fizičkim prisustvom kolega

Koristiti telefone, video-konferencije, internet, viber grupe, razne multimedijalne komunikacione kanale i slično za poslovanje što je više moguće kao zamjenu za sastanke. Kada su sastanci neophodni, organizovati ih u što većim prostorijama, te ostaviti dovoljan razmak (1-2 metra) između osoba. Izbjegavati rukovanje, te držati distancu od najmanje jedan metar tokom razgovora. Prostorije za sastanke, edukacije i druge prostore gdje se okuplja veći broj osoba očistiti i prozračiti nakon svakog sastanka, a prozračiti i u toku sastanka.

5. Redovno, najmanje dva puta dnevno, provjetravati sve prostorije

Često provjetravanje prostorija je mjera prevencije kapljičnih infekcija disajnih puteva.

6. Staviti sredstva za dezinfekciju ruku na vidljiva mjesta svuda u radnom okruženju

Posebno je to važno na mjestima gdje ljudi imaju manje mogućnosti redovno prati ruke. Osigurati da se ova sredstva redovno nadopunjavaju.

7. Za pranje ruku u toaletima osigurati tekuću vodu, po mogućnosti toplu, i sapun, kao i papirnate ubruse za jednokratnu upotrebu

Ovih sredstava ne smije nedostajati!

8. Postaviti kante za otpatke s poklopcem za sigurno odlaganje iskorištenih papirnatih ubrusa i drugog otpada u toaletima i drugim prostorijama

Uputu o pravilnom pranju ruku postaviti na vidljivom mjestu u toaletu. Svakodnevno prazniti korpe za smeće iz svih prostorija.

9. Postaviti postere na radnom mjestu koji promovišu respiratornu higijenu, a što se prvenstveno odnosi na postupanje prilikom kihanja i kašljanja

Kašljati i kihati isključivo u unutrašnju stranu lakta ili maramicu koju odmah nakon upotrebe treba baciti.

10. Ne dodirivati lice, nos i oči!

Ukoliko je teško prihvatiti tu korekciju navika, koristiti masku čak i tokom samostalnog boravka u prostoriji, kako bi se ista ispravila i rizični kontakt sa sluzokožom spriječio.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak