Mišići koje je najteže izgraditi

Problem izoliranja

Svi imaju određenu grupu mišića koja stvara probleme i koja barem malo zaostaje za ostalima. Međutim, postoje određene mišićne partije koje stvaraju probleme skoro svima i zajedničko im je to što se teško izoliraju i pogađaju tokom vježbanja, te je jednostavno teško povećati njihovu masu.

Radi se prije svega o dvije grupe mišića, o čijim problemima i konačnim rješenjima izazova ćemo se detaljno posvetiti u nastavku.

1. Listovi

Grupa mišića od koje je nevjerovatno velikom broju vježbača naprosto muka, jer ma šta radili - njihovi listovi jednostavno odbijaju da rastu i sve to lagano počinje prerastati u kompleks. Glavni problem vezan za vježbanje listova je taj što većina vježbača listove vježba na samom kraju treninga, a tako je još teže razviti ionako zahtjevnu grupu mišića koja zahtjeva usredotočenost i intenzitet.

Kako se radi o čak tri mišića koja trebaju biti aktivirana kroz treninge, nije ni čudno što se stvari nekada čine toliko čine nemogućim. Dok je za gastrocnemius i soleus manje-više sve ispričano, te se zna da jedan posebno radi prilikom podizanja na prste sa ispravljenim koljenima, a drugi sa savijenim, ne treba zaboraviti na tibialis anterior kao veliki frontalni mišić.

Primjer kako bi se listovi trebali vježbati sadrži tri vježbe, a to su:

- Sjedeće podizanje na prste sa šipkom

- Obrnuto podizanje na prste (s peta - cilj pogađanje tibialis ateriorsa)

- Stojeće podizanje na prste sa šipkom

2. Latovi

Latissimus dorsi predstavljaju velike mišiće ljudskog tijela koji prekrivaju najveći dio leđa. Problem koji se veže za ovu grupu mišića je teškoća njihovog izoliranja i zatim pogađanja izvođenjem teških vježbi. 

Prvi i osnovni korak ka rješavanju tog problema je smanjenje radne kilaže, koja kada je prevelika jednostavno iziskuje učešće bicepsa i ostalih mišića u radu. Nakon toga, pažnju treba posvetiti izvođenju kompletnog opsega pokreta, od vrha pa sve do spuštanja šipke na lat mašini skoro do doticanja samih prsa. Podizanje na vratilu mnogo pomaže pri razvoju tih mišića, a dosta naprednijih vježbača u teretanama izvodi otežana podizanja na vratilu vežuću ploče tegova za pojas.

Pozicija laktova igra veliku ulogu kod pogađala latissimusa, pa tako uz šire laktove pogađaju se gornji dijelovi latova, dok laktovi okrenuti više prema unutra znače da će biti jači akcenat na donjem dijelu latissimusa. Prilikom izvođenja ove vježbe veoma je važna koncentracija i jaka veza uma i mišića.

Podijeli članak