5 prednosti dizanja manjih težina tegova

Zaboravljene prednosti

Ako ste bodybuilder ili nešto slično tome, po automatizmu niste neko ko želi dizati lagane kilaže, zar ne? Međutim, postoji i druga strana dizanja laganih kilaža koja je većini nepoznata, a koja otvara ulaz u jedan potpuno novi svijet beneficija koje rijetko ko očekuje.

U tom pogledu se posebno može izdvojiti pet beneficija koje nosi vježbanje s lakšim kilažama, a koje ćemo navesti u nastavku.

1. Jače pogađanje ciljanih mjesta

Dizanje lakših kilaža jednostavno znači da će ciljani mišići odraditi sav posao, koji im se inače olakšava od strane drugih grupa mišića svaki put kada se ista vježba izvodi s većim opterećenjima. To sve sa strane gledano djeluje kao manje produktivno, ali kada se prati konkretan rad mišića koji se žele unaprijediti, smanjenje radnih težina se ispostavlja kao itekako dobar potez.

2. Hipertrofija

Faktor koji ima veze sa prvim slučajem, jednostavno znači da će biti izgrađeno više mišića na određenim mjestima kada se ona ciljaju i precizno pogađaju vježbajući ih direktno bez preuzimanja tereta sa strana. Inače pojam hipertrofija označava povećanje tkiva organa uvjetovanog povećanjem samog broja ćelija tih tkiva.

3. Bolji opseg pokreta

Poznato je da dizanje većih kilaža otežava i često smanjuje opseg pokreta mišića. U istraživanju objavljenom 2014. godine u listu "Journal of strength and Conditioning Research", otkriveno je da se nakon 12 sedmica vježbanja sa punim opsegom pokreta postižu znatno bolji rezultati u pogledu rasta mišića, nego što je slučaj sa vježbanjem uz skraćene opsege pokreta.

4. Rast

Istraživanje provedeno na McMaster univerzitetu objavljeno u magazinu "Journal od Applied Physiology", potkopalo je staro vjerovanje da se rast postiže samo dizanjem velikih kilaža. Pratio se uticaj treninga na lučenje testosterona i hormona rasta, a zaključeno je da su ti hormoni također visoko podizani kada bi se vježbalo s manjim kilažama ali do otkaza. Tako da se slobodno može reći da oba načina vježbanja ostavljaju vidljive beneficije na sam rast mišića.

5. Preokretanje tromih dana u dane pobjede

U danima kada se ljudi osjećaju tromo nakon niza dana s visokim nivoom aktivnosti, najlakše je odustati od treninga ili ga odraditi slabo pritom rizikujući povrede, a što velika većina vježbača i radi. Međutim, tada je moguće iskoristiti prednosti koje nosi vježbanje s manjim kilažama. Mogli bi biti iznenađeni koliko smanjenje radnih kilaža može djelovati pozitivno i dan slabog raspoloženja i tromosti preokrenuti u dan pobjede.
Podijeli članak