Koliko su omega 3 masne kiseline korisne za srce?

100.000 ljudi potvrdilo

Uzimanje omega 3 masnih kiselina iz ribljeg ulja često se smatra jednostavnim receptom za zdravo srce, no stručnjaci kažu da to jedno s drugim ima jako malo veze.

Istraživanjem 100.000 ljudi ustanovili su kako nema dokaza da su takvi nadomjesci spriječili bolest srca, piše BBC. Britanski stručnjaci kažu da kakvu-takvu koristi od uzimanja ima tek svaka hiljadita osoba. No, svakako preporučuju konzumaciju ribe kao dio zdrave prehrane.

Istraživanje se bavilo isključivo dodacima prehrani, a ne omega 3 masnim kiselinama izravno iz ribe. Naučnici kažu da bi ljudi trebali jesti ribu barem dvaput sedmično, od čega bi jednom trebali konzumirati masnu ribu poput lososa, tune ili skuše.

Omega 3 masne kiseline dodaju se nekim vrstama mlijeka, jogurta i hljeba. No, kada je riječ o dodacima dobivenima iz ribljeg ulja, dr. Lee Hooper sa sveučilišta East Anglia kaže:

Možemo biti sigurni u zaključak studije koji se protivi uvriježenom vjerovanju da dodaci omege 3 štite srce.

Profesor Tom Sanders, nutricionist s King's College u Londonu ističe da važeće smjernice o prevenciji kardiovaskularnih bolesti potiču konzumaciju ribe više nego uzimanje dodataka.

Ova studija ne pruža dokaze da bi smjernice trebali mijenjati, rekao je. Tim Chico, kardiolog sa sveučilišta Sheffield kaže:

Nekoć su pacijentima koji su doživjeli srčani udar prepisivani ti dodaci. No, svima koji ih kupuju savjetujem da svoj novac radije potroše na povrće.

Podijeli članak