Omega-3 masna kiselina je bez imalo sumnje najčešće preporučeni suplement od strane ljekara, nutricionista i fitness stručnjaka, i to s razlogom.
Omega-3 efekti: Šta se dogodi kada ljudi 20 dana zaredom unose riblje ulje?
Evidentne promjeneSmatra se da redovnom konzumacijom ribljeg ulja dolazi do čak 12 evidentnih promjena, na i unutar ljudskog tijela.
Kroz brojna istraživanja, sve to je dobilo i naučne potvrde, a u konkretnom slučaju, radi se o sljedećim stvarima koje se mogu osjetiti već nakon 20 dana uzastopnog konzumiranja ribljeg ulja:
- smanjuje se rizik od srčanih oboljenja
- um postaje oštriji i razmišljanje bistrije
- jača imunološki sistem
- povećava se izdržljivost
- poboljšava se zdravlje zglobova
- ubrzava se oporavak mišića nakon treninga
- smanjuje se stres i poboljšava raspoloženje
- smanjuje se pritisak u očima
- tijelo dobija dodatni izvor vitamina i minerala
- koža postaje glatka i sjajna
- smanjuje se nivo masnih naslaga
- udisaji postaju dublji
Nakon niza razloga zašto redovno konzumirati riblje ulje, više nego dovoljnog da uvjeri svakoga u uvođenje nove prehrambene prakse, ostaje samo još pitanje koju vrstu ribljeg ulja koristiti i u kojim količinama?
Stručnjaci su saglasni da je ovaj suplement najbolje konzumirati uz obroke ili odmah nakon njih. Samo riblje ulje bi trebalo da je proizvedeno iz ribljeg mesa i mišića, a ne iz jetre bakalara, što je inače najjeftiniji izvor, ali koji nerijetko obiluje toksinima koje bi trebalo zaobići.
Uz to, razlika između čistog ribljeg ulja u tečnom stanju i ribljeg ulja u perlama je osim okusa i u preciznijoj deklaraciji koja prati pakovane perle i koja razjašnjava mnogo toga, uključujući i same količine sadržanih omega-3 masnih kiselina.
Uz navedeno, osobama alergičnim na ribu, osobama sa problematičnom jetrom, štitnom žlijezdom, probavnim organima, kao i trudnicama, suplementiranje ribljim uljem nije preporučeno.