Ako želite napredovati zaobiđite ovakve teretane

Šminka bez rezultata

Fitness centri nikada nisu bili popularniji i više posjećeni, a sve što je toliko popularno, obično ima i svoju drugu stranu. Neke teretane su jednostavno same po sebi previše blještave, da im fali ono najvažnije - istinska funkcionalnost koja vodi do pravih rezultata.

Ukoliko ste jedna od osoba kojoj je stalo do vidljivih, ozbiljnih pomaka u poboljšanju izgleda i tjelesne forme, morali bi naučiti razlikovati prave i šminkerske teretane u kojima je nemoguće ozbiljnije napredovati. Jednostavno, ako prepoznate neke od sljedećih elemenata u teretani, a  vrijeme je za promjenu.

1. Nepostojanje slobodnih tegova, bencha i stalka za čučanj

Slobodno tegovi za izvođenje najtežih vježbi nikada neće biti toliko "fancy" kao razne spravice. Zbog toga je mnogo fitness centara u kojima ili nema dovoljno slobodnih tegova, ili oni uopšte ne postoje, kao ni bench ni stalak za čučanj. Takve teretane su dovoljne za blago održavanje tjelesne forme, ali nikada neće biti dobre za ostvarenje pravog napretka.

2. Nepostojanje bučica težih od 27 kilograma

Kada u teretani ne postoje bučice teže od 27, pa čak i 30 kilograma, to jednostavno ukazuje na činjenicu da je cijela ta teretana u stvari za fizički slabije osobe koje nisu ni sposobne podići veče težine. Pravi bodybuilder i vježbač koji to želi biti, u takvom okruženju se osjeća potpuno degradirano jer zna da jednostavno ne može dalje napredovati.

3. Teretana u kojoj ispravno vježbaju jedino oni koje prate personalni treneri

Jednostavno, prevelika koncentracija osoba koje ne znaju vježbati pravilno, koje i ne pokušavaju izvoditi vježbe kao što su čučnjevi ili koje kada ih izvode ne idu duboko kako bi trebalo, ukazuje samo na to da se u takvom okruženju istinski ne napreduje.

4. Potpuna orijentisanost na kardio sprave

Kada se prođe kroz salu i uvidi da je u njoj raspoređeno po 10 traka za trčanje, eliptičkih sprava, bicikala, spava za veslanje, a da istovremeno postoji jedan ili nijedan bench sa stalkom za šipku i tegove, to bi trebao biti dovoljan znak da takvu teretanu treba zaobilaziti ukoliko želite napredovati.

5. Većina vježbača trening ne bi mogla zamisliti bez mobilnog telefona

Kada se većina "vježbača" u jednoj teretani pita koliko bi uopšte bio dosadan taj trening na kom ne bi mogli koristiti mobilne telefone, a koje inače ne ispuštaju iz ruku i na koje nerijetko pričaju umjesto serija ponavljanja, svakome ko želi ozbiljno napredovati vrijeme je da se jednostavno skloni iz takvog okruženja.

6. Pitate se da li treneri u stvari uopšte vježbaju

Treneri sa fakultetskim diplomama i magistarskim radovima iza sebe koji izgledaju kao da i ne dižu tegove, nisu baš najbolja slika i prilika fitness centra u kom svi izvlače maksimum iz svog tijela i iz mjeseca u mjesec izgledaju sve žešće i impresivnije, a što bi svakako i trebao biti cilj.

Podijeli članak