Koja je razlika između proteinskog šejka i fileta?

Ključno gorivo za mišiće

Pileći fileti i proteinski šejkovi, poznati su kao najpoznatiji izvori proteina koji uslovljavaju rast i napredak mišića. Upravo za ove dvije vrste "proteinskog goriva" se opredijelila velika većina bodybuildera i fitness profesionalaca i rekreativaca, a dva su ključna razloga. Prvi je količina čistog proteina koji je sadržan u tim namirnicama, a drugi je cijena i sam odnos uloženog i dobijenog.

Međutim, postavlja se pitanje koja je razlika između ta dva "glavna" izvora proteina, koji je važniji i efikasniji i jednostavno koji bi trebao biti prioritetan. Odgovor se treba tražiti u sljedećih nekoliko faktora.

1. Koliko kalorija nosi jedna, a koliko druga opcija?

Prosječni proteinski šejk sadrži oko 120 kalorija. S druge strane, 100 grama pilećih fileta ima kalorijsku vrijednost od 165 kalorija. Pored toga, veliki uticaj na kaloričnost ima i način spremanja piletine. Kod prženja se koristi ulje koje podiže kaloričnost. Pored toga, može se pripremati na roštilju bez ulja, a postoji i opcija kuhanja fileta što također zaobilazi dodatno dodavanje kalorija.

2. Koliko proteina sadrže?

Protein kao suštinski elemenat u jednom proteinskom šejku, a ovisno od proizvođača i kvalitete, obično varira oko količine od 25 grama. Kod pilećih fileta, od 100 grama ukupne težine, oko 31 otpada na čiste proteine.

3. Šta je neophodno, a šta ne?

Ključno pitanje koje razotkriva mnogo toga. Čvrsta hrana je čvrsta hrana, a suplement je, kao što mu ime kaže dodatak ishrani koja bi već trebala biti kompletna, a čiji glavni argument za korištenje je praktičnost. Stoga, pileći fileti (ali i ostale vrste mesa) su neophodni, proteinski šejkovi nisu. Teoretski, dnevni unos proteina je moguće bazirati i samo na njima, ali je to daleko skuplja opcija. Uz to, meso se duže probavlja od šejka, pa je i osjećaj sitosti i punoće nešto dugotrajniji.

Podijeli članak