Međuobrok sa visokim sadržajem proteina: 5 prijedloga koje možete napraviti za manje od 30 minuta

Iako bi u trenutku kada osjetimo kruljenje stomaka i osjetimo glad između obroka najradije izabrali  brzo rješenje poput čipsa, gaziranog soka ili  čokolade takav izbor sigurno će učiniti da se osjećate usporeno, a kasnije još gladniji. Dakle, umjesto da uživate u masnoj, umjetno zaslađenoj hrani, uzmite nešto zbog čega ćete se osjećati energično i živo, poput užine s visokim sadržajem proteina.

Međuobrok sa visokim sadržajem proteina: 5 prijedloga koje možete napraviti za manje od 30 minuta

Užina sa puno proteina će vas prijatno iznenaditi koliko malo trebate da jedete da biste se osećali zadovoljno.

Koliko proteina treba da sadrži užina?

Stučnjaci se slažu da je 10 do 15 grama proteina dobra količina za užinu, sve što sadrži više od 15 grama može se smatrati mini-obrokom. Također biste trebali paziti na broj kalorija u svojoj užini. Body.ba vam donosi 5 ukusnih prijedloga za užinu bogatu proteinima kojom ćete pobijediti glad između obroka.

1. Tost sa sirom

Tost može biti užina bogata proteinima u kojoj možete uživati ujutro, podne i naveče. Koristite svoj omiljeni tost od cjelovitih žitarica kao podlogu, pomiješajte malo cimeta i malo meda sa punomasnim svježim sirom i nanesite na tost. Uz ovu užinu dobit ćete 14 grama po komadu.

2. Proteinske pločice

Domaće proteinske pločice mogu biti odličan izbor kako biste zadovoljili želju za grickalicama. postoji puno načina pripreme i možete ih prilagoditi svom ukusu i biratisastojke koje volite. Mnogi recepti zahtijevaju jednostavne sastojke poput zobi, hurmi, orašastih plodova i proteinskog praha. Jedina mana ove užine je što zahtjeva malo dužu pripremu. Proteini: 12 grama po pločici

3. Chia Puding

Ova ukusna poslastica je puna proteina, vlakana i zdravih masti. Osim toga,priprema je jednostavna: U maloj posudi pomešajte 1 šolju nezaslađenog bademovog mleka, 1/4 šolje chia semenki, 2 kašike meda i 1 šolju grčkog jogurta, te dodajte bilo koje voće koje imate, poput borovnica, banana ili hurmi. Promiješajte i ostavite u hladnjaku preko noći. Dobit ćete 14 grama proteina po porciji.

4. Hi-protein-banana-muffini

Dolcela u svojoj ponudi ima muffine koji su jednostavni za pripremu, a sadrže brašno cjelovitog zrna, te 40 % manje šećera i obogaćeni su proteinima. Jedno pakovanje dovoljno je za 12 muffina, a za pripremu vam je potrebno 2 jaja, banana i malo jogurta. Za dvadesetak munuta imate ćete svježe, zdrave i ukusne muffine sa 14 grama proteina po obroku.

5. Proteinski Smoothie

Smooothie sa visokim sadržajem proteina možete napraviti na mnogo različitih načina, ali je najbolje da se odlučite za one koji imaju kvalitetne proteine u obliku grčkog jogurta, mlijeka ili putera od orašastih plodova. Također možete napraviti smoothie sa svježim voćem u koji ćete dodati proteinski prah. Količina proteina po pobroku zavisi od toga da li dodajete prozteinski prah ili ne, a smoothie bez ovog dodatka sadrži 10 grama proteina po čaši.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak