Ne tako davno, jedino u čemu ste mogli očekivati da ćete utopiti svoje žitarice bilo je punomasno kravlje mlijeko. Sada, kravlje mlijeko dolazi u svim vrstama: punomasno mlijeko, mileko sa 2 posto masnoće, 1 posto masnoće, obrano (bez masti), pa čak i mlijeko bez laktoze.
Poređenje mlijeka: bademovo, mliječno, sojino, rižino i kokosovo
Mlijeko i mliječne alternativeZa osobe koje imaju posebne programe ishrane ili alergije, postoje i alternative za kravlje mlijeko. Bademovo, sojino, rižino i kokosovo mlijeko su popularne biljne alternative mlijeka. Možete ih pronaći u svim bolje opremljenim trgovinama.
Postoje i druge alternative kravljem mlijeku poput kozjeg ili zobenog mlijeka koje bi moglo biti još jedan dobar izbor za neke ljude. Svaka vrsta mlijeka ima svoje prednosti i nedostatke, u zavisnosti od ishrane, zdravlja, nutritivnih potreba ili ličnih preferencija ukusa. Na primjer, neki ljudi mogu biti netolerantni na kravlje mlijeko i možda će morati da izaberu biljnu alternativu.Dok na primjer, oni koji žele povećati unos kalorija i nutrijenata mogu se odlučiti za punomasno mlijeko, koje je koncentrirani izvor proteina, masti i kalorija.
Međutim, mlijeko poput punomasnog mlijeka i punomasnog kokosovog mlijeka bogato je mastima i kalorijama, što treba uzeti u obzir ako tražite niskokalorični napitak. Punomasno kravlje mlijeko sadrži više kalorija i zasićenih masti od bilo kojeg drugog mlijeka, osim kozjeg.
Pogledajte razlike u ovim popularnim vrstama mlijeka kako biste odredili koje najbolje odgovara vašim potrebama. Kod svih varijanti birajte nezaslađene verzije. Mlijeko i mliječne alternative mogu udvostručiti količinu šećera ako su zaslađene dodatkom šećera.
Kravlje mlijeko
Punomasno mlijeko ima najveći sadržaj masti od svih vrsta mlijeka. Jedna šoljica sadrži oko:
- 150 kalorija
- 12 grama ugljikohidrata u obliku laktoze (mliječni šećer)
- 8 grama masti
- 8 grama proteina
Nijedna prirodna komponenta mlijeka se ne uklanja. Kao što vidite, punomasno mleko je bogato prirodnim proteinima, mastima i kalcijumom. Komercijalna mlijeka obično su obogaćena vitaminom A i vitaminom D.
Ostale vrste kravljeg mlijeka imaju istu količinu ugljikohidrata i proteina, sa uklonjenim dijelom masnoća. Dok punomasno mlijeko ima 150 kalorija u jednoj šoljici, mlijeko sa 1% masti ima 110 kalorija, a obrano mlijeko samo 80 kalorija. Mlijeko bez masti ima znatno manje kalorija od punomasnog mlijeka. Međutim, uklanjanje masti smanjuje količinu određenih nutrijenata u mlijeku, uključujući vitamine E i K. Mlijeko bez laktoze se prerađuje kako bi se razgradila laktoza, prirodni šećer koji se nalazi u mliječnim proizvodima. Mlijeko bez laktoze je također dobar izvor proteina, kalcijuma, vitamina i minerala. Ukupni i zasićeni sadržaji masti u mlijeku bez laktoze variraju, jer dolazi u 2%, 1% i bezmasnim varijantama.
Bademovo mlijeko
Bademovo mlijeko se pravi od mljevenih badema i filtrirane vode.Bademovo mlijeko je obično manje kalorično od ostalih mlijeka, sve dok je nezaslađeno. Takođe ne sadrži zasićene masti i prirodno je bez laktoze. Body.ba vam preporučuje Podravka O’plant badem biljni napitak napravljen sa izvorskom vodom, bez dodanog šećera, obogaćen vitaminima A, D, E i Ca
Po šoljici, nezaslađeno bademovo mlijeko ima:
- oko 30 do 60 kalorija
- 1 gram ugljikohidrata (zaslađene varijante imaju više)
- 3 grama masti
- 1 gram proteina
Neke od prednosti bademovog mlijeka su mali broj kalorija, ne sadrži laktozu te je pogodno za vegane, dodatni unos vitamina kojima je O’plant bademovo mlijeko obogaćeno. Osim bademovog mlijeka možete potražiti Podravka O’plant kombinaciju Zob i badem biljni napitak. Proizvod izuzetno bogat najboljim što nam bilje može pružiti, uz 14% zobi i 3% badema.
Ljudi koji su alergični na bademe ili orašaste plodove trebali bi izbjegavati bademovo mlijeko.
Sojino mlijeko
Sojino mlijeko se pravi od sojinog zrna i filtrirane vode. Kao i druge biljne alternative mlijeka, može sadržavati zgušnjivače za poboljšanje konzistencije i vijeka trajanja.
Jedna šolja nezaslađenog sojinog mleka sadrži:
- oko 80 do 100 kalorija
- 4 grama ugljikohidrata (zaslađene varijante imaju više)
- 4 grama masti
- 7 grama proteina
Budući da dolazi iz biljaka, sojino mlijeko prirodno ne sadrži holesterol i ima malo zasićenih masti. Takođe ne sadrži laktozu. Soja i sojino mlijeko su dobar izvor proteina, kalcijuma (kada su obogaćeni) i kalijuma.
Glavni nedostaci sojinog mlijeka su što je soja čest alergen i za odrasle i djecu, te većina soje koja se koristi u industriji dolazi od genetski modificiranih biljaka.
Rižino mlijeko
Rižino mlijeko se pravi od mljevene riže i vode. Velika prednost ovog napitka je mala mogućnost da će izazvati alergije. To ga čini dobrim izborom za osobe s intolerancijom na laktozu ili alergijama na mlijeko, soju ili orašaste plodove.
Rižino mlijeko sadrži najviše ugljikohidrata po šoljici, pružajući otprilike:
- 120 kalorija
- 22 grama ugljenih hidrata
- 2 grama masti
- malo proteina (manje od 1 grama)
Iako rižino mlijeko može biti obogaćeno kalcijumom i vitaminom D, ono nije prirodan izvor ni jednog ni drugog, baš kao i mlijeko od soje i badema. Takođe se pokazalo da riža ima veći nivo neorganskog arsena. Konzumiranje previše proizvoda od riže može predstavljati zdravstveni rizik za dojenčad i djecu zbog nivoa neorganskog arsena. Još jedan nedostatak rižinog mlijeka je taj što sadrži mnogo ugljikohidrata, pa je najmanje poželjan izbor mlijeka za osobe sa dijabetesom.
Kokosovo mlijeko
Kokosovo mlijeko se pravi od filtrirane vode i kokosovog vrhnja, koje se pravi od naribanog zrelog kokosovog mesa. Kokosovo mlijeko se preciznije naziva napitak od kokosovog mlijeka jer je to razrijeđeniji proizvod od vrste kokosovog mlijeka koje se koristi u kuhanju, a koje se obično prodaje u limenkama.
Kokosovo mlijeko sadrži više masti od drugih mliječnih alternativa. Svaka šolja nezaslađenog napitka od kokosovog mlijeka sadrži:
- oko 50 kalorija
- 2 grama ugljenih hidrata
- 5 grama masti
- 0 grama proteina
Napitak od kokosovog mlijeka prirodno ne sadrži kalcijum, vitamin A ili vitamin D. Međutim, može se obogatiti ovim hranjivim tvarima. Kokosovo mlijeko je bezbedno za većinu ljudi sa alergijama na orašaste plodove. Nedostatak kokosovog mlijeka je što može sadržavati karagenan, koji kod nekih ljudi može uzrokovati probavne probleme.