Da li bademi zaista pomažu poboljšanju pamćenja?

Bademi imaju nekoliko nutrijenata koji pomažu u održavanju snage mozga

Odavno je poznato da bademi poboljšavaju ne samo vještine pamćenja već i cjelokupnu funkciju mozga. Bademi imaju nekoliko nutrijenata koji mogu pomoći u održavanju funkcije mozga. Osim vitamina E, folata i vlakana, ovi orašasti plodovi se mogu pohvaliti fitohemikalijama koje djeluju kao antioksidansi u mozgu u borbi protiv upala, i omega-3 polinezasićenim masnim kiselinama koje odgađaju opadanje funkcije mozga povezano sa starenjem.

Da li bademi zaista pomažu poboljšanju pamćenja?

Ne treba vam puno badema da biste poboljšali funkciju pamćenja. Otprilike osam do deset badema namočenih u vodu preko noći i konzumiranih tokom dana djeluje efikasno. Bademe treba namočiti kako bi tijelo lakše apsorbiralo hranjive tvari. Bademi imaju vitamin B6, koji je poznat kao piridoksin koji pomaže u metabolizmu proteina, što može dodatno pomoći obnovi moždanih stanica. Osim toga, ovaj vitamin potiče proizvodnju neurotransmiterskih hemikalija koje dodatno poboljšavaju komunikaciju između moždanih stanica. Bademi su bogati vitaminom E koji usporava starenje stanica, te cinkom. Mineralom za koji je poznato da jača imuni sistem, što može spriječiti bakterijske i virusne infekcije koje mogu oštetiti moždane stanice.Protein iz badema je također značajan za poboljšanje kognitivnih funkcija mozga uključujući pamćenje.

Imajte na umu da bademi imaju visok broj kalorija. Stoga, ako želite da smršate, onda se pobrinite da ne pretjerate sa unosom ovih orašastih plodova. Dodajte bademe u svoju svakodnevnu ishranu tako što ćete koristiti bademovo mlijeko. Napitak od badema odličan je dodatak kafi, smoothie-jima i kolačima. Kravlje mlijeko možete potpuno zamijeniti bademovim i tako značajno smanjiti dnevni unos kalorija. Birajte kvalitetno bademovo mlijeko kao što je Podravka O’plant bademov napitak, savršeno kremast i ukusan, napravljen sa izvorskom vodom.

Šoljica od 250 ml ovog napitka odrasloj osobi osigurava čak 37,5% od dnevno preporučene potrebe za kalcijem te obilje vitamina A, D i E! Uz sve to sadrži i obilje hranjivih tvari, a ne sadrži dodani šećer, laktozu ni gluten.

Bademovo mlijeko se može koristiti na iste načine i u istim jelima kao i kravlje mlijeko. Zamijenite njime kravlje u receptima za kolače, u žitaricama za doručak, kod pripreme smoothieja, griza ili pudinga.

Za čokoladno bademovo mlijeko dodajte jednu do dvije kašike kakao praha te po potrebi zasladite hurmama ili javorovim sirupom. Dodajte dvije kašike javorovog sirupa ili izblendajte dvije svježe hurme.

Želite li uživati u bademovom mlijeku od voća, u 250ml bademovog mlijeka dodajte pola šoljice šumskog voća ili malina, borovnica, jagoda i sve izblendajte. Možete dodati i armou vanilije ili kašiku meda.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak