7 prednosti bademovog mlijeka

Bademovo mlijeko je hranljiv napitak na bazi orašastih plodova koji je postao veoma popularan tokom godina.

7 prednosti bademovog mlijeka

Bademovo mlijeko je laganog okusa, pa ga mnogi ljudi smatraju ukusnijim od ostalih biljnih mliječnih opcija. Može se koristiti kao alternativa kravljem mlijeku, pa ga možete pronaći u receptima za kafu, ovsene pahuljice ili pečenje. Ima prijatan, orašasti ukus i kremastu teksturu sličnu onoj kod običnog mlijeka. Iz tog razloga je popularan izbor za ljude koji se pridržavaju veganske prehrane i one koji su alergični ili netolerantni na mliječne proizvode. Osim što je ukusno, bademovo mlijeko ima i neke impresivne zdravstvene prednosti. Body.ba vam predstavlja sedam zdravstvenih prednosti pijenja bademovog mlijeka.

1. Hranljivo je

Iako bademovo mlijeko nije ni približno hranljivo kao kravlje mlijeko, obogaćeni proizvodi su blizu. Komercijalna mlijeka često sadrže dodatke poput vitamina D , kalcijuma i proteina, što ih čini sličnijim običnom mlijeku po nutritivnom sadržaju. Preporučujemo vam Podravka O’plant Badem biljni napitak. Šolja od 250 ml ovog napitka odrasloj osobi osigurava čak 37,5% od dnevno preporučene potrebe za kalcijem te obilje vitamina A, D i E! Uz sve to sadrži i obilje hranjivih tvari, a ne sadrži dodani šećer, laktozu ni gluten. Bademovo mlijeko je prirodno bogato nekoliko vitamina i minerala, posebno vitaminom E.

2. Ima malo kalorija

Iako bademi imaju 50% masti i puno kalorija, bademovo mlijeko je niskokalorični napitak. To znači da možete piti puno ovog mlijeka, a da to ne uzrokuje debljanje. Jedna šolja O’plant bademovog mleka sadrži samo 24 kalorije, što je polovina količine kalorija u šoljici obranog mleka. Međutim, ovo se možda ne odnosi na sve brendove, pa svakako provjerite oznake hranjivih tvari.

3. Nezaslađeno bademovo mlijeko ne podiže šećer u krvi

Mnoga bademova mlijeka na tržištu su puna dodatog šećera. S druge strane,O’plant bademovo mlijeko bez šećera je napitak s malo ugljikohidrata, koji se sastoji od manje od 2% ugljikohidrata ili 3,43 g ugljikohidrata u 1 šoljici. Za poređenje, kravlje mlijeko sa niskim sadržajem masti sadrži 5% ugljikohidrata, ukupno 12 g u 1 šoljici.

Bademovo mlijeko je također bogato mastima i proteinima u odnosu na sadržaj ugljikohidrata. Iz tog razloga, ne izaziva skok u nivou šećera u krvi, što ga čini pogodnim za osobe sa dijabetesom, kao i za one koji su na dijeti sa malo ugljenih hidrata.

4. Ne sadrži sastojke životinjskog porijekla

Bademovo mlijeko ne sadrži kravlje mlijeko ili druge životinjske proizvode, što ga čini odličnom opcijom za ljude koji se drže veganske prehrane i one koji ne podnose laktozu ili su alergični na mlijeko.

Mnogi ljudi su netolerantni na mliječni šećer (laktozu) i ne mogu ga u potpunosti probaviti. Kod ovih ljudi, nesvarena laktoza prolazi do debelog crijeva, gdje je fermentiraju rezidentne bakterije, što dovodi do nadimanja, dijareje, plinova i drugih probavnih smetnji.

Budući da ne sadrži mliječne proizvode, bademovo mlijeko ne sadrži laktozu, što ga čini prikladnom zamjenom za mlijeko za osobe s intolerancijom na laktozu. Može koristiti u bilo kojem receptu koji zahtijeva životinjsko mlijeko.

5. Obogaćeno bademovo mlijeko može ojačati vaše kosti

Mliječni proizvodi su najbogatiji izvor kalcija u ishrani. Nasuprot tome, bademi su loš izvor ove hranjive tvari. Kako bi bademovo mlijeko bilo sličnije pravom mlijeku, proizvođači ga često obogaćuju kalcijumom. Na primjer, šolja komercijalnog bademovog mlijeka može sadržavati 37% ili više vaše dnevne potrebe, ovisno o vrsti i brendu, dok sadržaj kalcija u šoljici kravljeg mlijeka može sadržavati oko 23% vaše dnevne potrebe, ovisno o vrsti i brendu.

Kao rezultat toga, obogaćeno O’plant bademovo mlijeko je odličan izvor kalcija za ljude koji ne konzumiraju mliječne proizvode, kao što su vegani i oni koji su netolerantni na laktozu ili alergični na mlijeko.

Kalcijum je neophodan za izgradnju i održavanje kostiju. Adekvatan unos kalcija doprinosiu rastu i održavanju jakih kostiju i zdravog nivoa krvnog pritiska. Također smanjuje rizik od prijeloma kostiju i osteoporoze.

6. Može smanjiti rizik od srčanih bolesti

Bademovo mlijeko je bogato vitaminom E i sadrži zdrave masti. Ako ga redovno pijete, može imati koristi za srce.

Opservacijske studije pokazuju da je redovna konzumacija orašastih plodova povezana sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti . To je dijelom zato što su bogati zdravim mastima. Oko 90% masti u bademovom mlijeku su nezasićene masnoće.

Istraživanja su povezala oleinsku kiselinu, koja je glavna masna kiselina u bademovom ulju, s korisnim promjenama u lipidima u krvi. Jedna studija na zdravim odraslim osobama pokazala je da konzumiranje 66 g badema, bademovog ulja ili bademovog mlijeka svaki dan tokom 6 sedmica smanjuje nivo lipoproteina niske gustine ili “lošeg” holesterola za 6% i triglicerida za 14%. Takođe je povećao nivo lipoproteina visoke gustine, ili „dobar“ holesterol za 6%. Ove korisne promjene u profilu lipida u krvi povezane su sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti.

7. Obogaćeno bademovo mlijeko bogato je vitaminom D

Mnogi ljudi imaju manjak vitamina D. To povećava rizik od krhkih kostiju, umora i slabih mišića. Malo je dobrih izvora vitamina D u ljudskoj ishrani. Zato je uobičajena strategija obogaćivanja određenih namirnica vitaminom D. To se posebno odnosi na mliječne proizvode.

Podravka O’plant Bademovo mlijeko je obogaćeno vitaminom D, a njegova česta konzumacija može pomoći u sprječavanju nedostatka vitamina D.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak