Trebate li imati Cheat Meals ili Cheat Days?

Uradite to sa maksimalnim uživanjem i minimalnom krivicom

Kako u svijetu epidemija gojaznosti raste, potraga za efikasnim strategijama mršavljenja postaje sve žešća. Iako odabir pravog režima može biti težak, često je najveći izazov za mršavljenje stvaranje i pridržavanje novih navika koje podržavaju vaše zdravlje ili ciljeve mršavljenja, a da pritom ne propustite hranu koju volite.

Trebate li imati Cheat Meals ili Cheat Days?

Uključivanje cheat meals-a ili cheat days u plan ishrane popularno je među fitnes entuzijastima već neko vreme, a podrazumijeva da sebi date proračunatu, planiranu dozvolu da privremeno prekršite stroga pravila ishrane. Ako se nagradite i dozvolite kratke periode uživanja, veća je vjerovatnoća da ćete se većinu vremena pridržavati svoje propisane dijete.

Kao što nam sam naziv govori, cheat meal je jedan obrok koji odstupa od vašeg planiranog obrasca prehrane, dok cheat day omogućava slobodan izbor hrane za cijeli dan. Ne postoje posebne smjernice o tome kada i koliko često treba da koristite vaš cheat meal ili dan. Napravite plan ovisno o tome koji su vaši ciljevi za poboljšanje zdravlja ili gubitak težine. Idealan način jeste da upoznate sebe, i shvatite šta je za vas dugoročno održivo. Jer najefikasnija strategija mršavljenja je ona koje se možete pridržavati. Cheat day može vas dovesti do prejedanja i nadutosti, te značajnog gubitka energije. Povremeno uživanje u manjim porcijama vaše omiljene hrane može biti održivije na duge staze. Na taj način možete se počastiti nekoliko puta sedmično, umjesto da odvojite cijeli dan za "varanje".

Dopuštajući nekoliko manjih uživanja, dat ćete sebi pauzu od normalne 'dijete' bez sabotiranja rezultata. Body.ba vam predlaže Dolcela Hi Protein puding čokolada. Ukusan puding osnažen Whey proteinima, sadrži 30% manje šećera i spreman je pojačati vaš dnevni unos proteina. Bez glutena i bez kuhanja. Za pripremu vam je potrebno samo 4 minute, a 100g pripremljenog proizvoda sadrži 116 kcal.

Priprema:

  1.  U veću i širu šoljicu sipajte 125 ml mlijeka i usipajte sadržaj vrećice.
  2.  Energično miješajte 1 minutu.
  3.  Ostavite da stoji 3 minute, te ponovo promiješajte kašikom i konzumirajte.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak