UN dijeta

Promijenite metabolizam

Ko još nije čuo za UN dijetu, “dijetu Ujedinjenih nacija” ili 90-todnevnu dijetu? Riješimo se prvo jedne zablude, kako bismo lakše pojasnili postulate na kojima počiva ova dijeta. “UN” u ovom slučaju nije skraćenica za “Ujedinjene nacije”. U izvornom obliku naziv dijete je engleski: Un diet ili NE dijeta. Znači, dijeta koja to u stvari nije.

Poenta UN dijete je pravilan način ishrane, a ne izgladnjivnje. Striktnom primjenom ove dijete kroz svih 90 dana dolazi do promjene u metabolizmu, pa se kilogrami ne vraćaju nakon prelaska na normalan režim ishrane.

Iskustva pokazuju da se tokom 90 dana koliko je preporučeno trajanje UN dijete može izgubiti i do 18, pa i 25 kilograma. Ukoliko dijetu prekinete ranije, smršavit ćete manje, ali važno je napomenuti da u tom slučaju nećete promijeniti metabolizam.

Sama dijeta je vrlo jednostavna, Sastoji se od četiri dana: proteinskog, škrobnog, ugljikohidratnog i voćnog, a redoslijeda se morate striktno pridržavati. Dani se smjenjuju jedan za drugim tokom 90 dana i ne smijete ih mijenjati ili preskakati.

Doručak je za svaki dan isti i sastoji se od voća i to u paru: dvije jabuke, dvije narandže, dvije breskve ili dvije šake suhog ili sitnog voća.

1. dan – PROTEINSKI DAN

RUČAK: Meso, kuhano ili pečeno (3 šnicle - restoranska ili 3 kuhana ili pečena jaja, kriška hljeba, Salata - u neograničenim količinama, obavezno supa bez rezanaca (1 šolja).  Ovog dana mogu se jesti sir i mlijeko, ali se za njihovu količinu umanjuje količina mesa, odnosno jaja.

VEČERA: Isto što i za ručak, ali bez supe. Kombinacije su zabranjene. Ako se meso jede za ručak jede se i za večeru, a ako su jaja za ručak, moraju biti i za večeru. Nema izuzetaka.

2. dan - SKROBNI DAN

RUČAK: Grah, grašak, riža, leća, krompir - kuhano, jedino uz dodatak začina (so, vegeta, biber, kečap, kuhani paradajz) - pun tanjir, kriška hljeba, salata.

VEČERA: Isto kao i za ručak, ali u pola manja količina.

3. dan - UGLJIKOHIDRATNI DAN

RUČAK: Kuhana tjestenina uz dodatak začina - kečapa ili slično, ili pica samo sa dodatkom kečapa, ili slano pecivo u količini pice u piceriji (npr. 3 kifle).

VEČERA: Dva tanja komada torte, ili 3 - 4 kolača, ili 3 - 4 kugle sladoleda, Obavezno - 1 rebro čokolade za kuhanje.

4. dan - VOĆNI DAN

RUČAK I VEČERA: Samo mješano voće, količina nije ograničena.

Poslije kruga od 7x4 dana, tj. 29 dana (tri puta u toku dijete) slijedi "vodeni dan". Cijelog dana pije se samo voda ili eventualno čaj.

Dani idu u krug, pa poslije voćnog dana (izuzetno poslije vodenog dana) ide proteinski dan.

Kafa i čaj se mogu piti bilo kada, ali bez dodatka sećera. Poželjno je da se ne piju sokovi.

Ništa od navedenog ne smije se preskakati jer svaka namirnica ima svoju ulogu u UN dijeti.

Poslije 90 dana dijete, još 90 dana poželjno je da se za doručak jede voće, dok se ručak i večera vraćaju na uobičajene obroke. U tom dodatno periodu trebali biste izgubiti jo oko 3kg što je znak da je došlo do promjene metabolizma. Sa dijetom se ne smije nastavljati duže od 90 dana. Ukoliko ne izgubite kilograme, ponovite dijetu, ali tek nakon pauze od tri mjeseca.

Podijeli članak