Položaj prstiju na ekstenziji i razvoj kvadricepsa

Uticaj na razvoj

Nožna ekstenzija je poznata kao jedna od daleko najboljih i najefikasnijih vježbi za razvoj najvećih nožnih mišića koji prekrivaju natkoljenice, a koji su poznati kao kvadricepsi. Radi se o vježbi koja se izvodi sjedeći i pod opterećenjem koje omogućava sprava, otežava ispravljanje nogu u koljenima. Sve to stavlja na snažan izazov same kvadricepse, koji na taj način bivaju primorani na jačanje i rast.

Ono što velika većina vježbača ne shvata, a vezano je za vježbu ekstenzije, jeste to da se položajem prstiju pri izvođenju vježbe može uticati i na sam razvoj kvadricepsa koji su i dobili ime po tome što ih čini spoj četiri mišića koji se, sasvim logično, aktiviraju pri različitim uglovima pritiska.

1. položaj: Prsti prema unutra

Kada se izvodi nožna ekstenzija, odnosno popularna "šut" vježba sa nožnim prstima okrenutim prema unutra, tada maksimum rada iznose vanjski dijelovi kvadricepsa. Baš iz tog razloga, svi oni kojima ovaj dio kvadricepsa zaostaje za ostalim, ekstenziju bi trebali izvoditi na ovaj način.

2. položaj: Ispravljena stopala s prstima pravo

Najprirodniji položaj kog većina vježbača upravo i ima prilikom vježbanja na spravi za sjedeću ekstenziju, jeste sa ispravljenim stopalima i nožnim prstima koji su usmjereni pravo. Takav način vježbanja je za većinu i najbolji jer približno jednako aktivira i vanjske i unutrašnje dijelove kvadricepsa.

3. položaj: Prsti prema vani

Kada se nožna ekstenzija izvodi tako da se nožni prsti zakreću prema vani, tada najjaču tenziju proživljavaju unutrašnji dijelovi kvadricepsa, kao i onaj dio mišića koji se spušta do koljena. Zbog toga, svi kojima je jače razvijen vanjski dio kvadricepsa, a slabije unutrašnji, ovu vježbu bi upravo trebali izvoditi sa položajem stopala takvim da su prsti prema vani.

Podijeli članak