23 mala savjeta za trkače

Kako poboljšati trčanje?

Dok neki smatraju da je trčanje jako jednostavan čin, postoji još mnogo toga što se krije iza kretanja nogu naprijed i nazad. 

Poslije svega, za aktivnost koja je u teoriji lagana, dosta toga treba da se desi da bismo postali bolji u trčanju (i što je najvažnije, da bi smo uživali u njemu). 

U psihičkom smislu potrebno je da znamo kako ostati motivisan, odbiti dosadu i kako da prođemo kroz teške programe trčanja. Što se tiče fizičkog dijela, važno je da znamo kako pravilan program treninga može da napravi ogromnu razliku. 

Evo savjeta da svoje trčanje učinite efikasnijim, laksim i zanimljivijim.

1. Odvojite vremena za hodanje u dugim periodima trčanja

Hodanje tokom trčanja postiže da budemo što bolji trkači. Zvuči besmisleno, ali hodanjem tokom trčanja resetujemo nase tijelo i um. Tako spriječavamo gubitak ili pad energije tokom dugih trka. Najveći trik jeste da isplaniramo odmor u visu hodanja tokom našeg trčanja. Na ovaj način će naše noge odmoriti i poslije će moći puno brže da funkcionišu.

2. Ostavljajte svoju opremu u blizini

Ako idete na trčanje poslije posla ostavite opremu spakovanu i spremnu za korištenje. 

3. Počnite trenirati i jačinu

Kada u trening ubacimo i trening jačanja u vidu sklekova, čučnjeva i dizanje tegova ne samo da možemo poboljšati vrijeme trčanja, već također gradimo mišiće i dobijamo snagu u našim nogama i time smanjivamo mogućnost povreda. Ovako će trčanje postati i zabavno. 

4. Obuća mijenja sve

Ukoliko naša obuća za trčanje nije adekvatna možemo samo sebi nanijeti dosta bola. Ovo bi trebala da bude najvažnija stvar tokom trčanja. 

5. Promjena rute trčanja

Mijenjanje rute i raznih prepreka koje nalazimo u putu nam pomaže da sami sebe motivišemo i da konstantno želimo više. 

6. Pronađite aplikaciju koja će vas motivisati da nastavite

Motivacija je jedan od najbitnijih faktora u trčanju. Dobar trener može postići da zavolimo ili zamrzimo trčanje, ali pronalazak korisne aplikacije koja će vas motivisati da nastavite dalje će da izazove pozitivnu promjenu. 

7. Rasporedite svoje trčanje

Pokušajte da radite na negativnim dijelovima, gdje završite drugu polovinu vašeg trčanja brže od prve polovine. Početak trčanja bi trebao biti laganiji od ostatka trke. Ne možete započeti trku svom brzinom i osjećati se jednako snažno ostatak vremena. 

8. Prijatelj za trčanje

Naš trening će nam pružiti veće zadovoljstvo ako ga radimo s društvom. Kada imamo najmanje želje za trčanjem potrebno je da nas naš parter u trčanju motiviše da nastavimo dalje. 

9. Dopunite vaš trening sa ugljikohidratima

Dobra ishrana sa ugljenikohidratima će nas napuniti energijom i dati nam dodatnu snagu da nastavimo s našim treninzima. 

10. Trčite svojim tempom

Trčanje najvećom brzinom i vidjeti kako nas neko prestiže može biti često razočavajuće. Zato je potrebno da trčimo našim ritmom neovisno o tome koji je to tempo (to može često da bude tempo muzike koju slušamo). Na ovaj način ćemo uz vježbanje postići i zabavu. 

11. Napravite playlistu za trčanje

S vremena na vrijeme je dobro napraviti listu i voditi svoj tempo prema toj listi. Ovaj čin će pomoći da unaprijedite svoj trening i da sami sebe motivišete. 

12. Prijavite se na utrku

Prijava na utrku ne mora da znači da se borite samo za pobijedu, također može da bude motivacijski čin i napredak. Ljubav prema trčanju se može da postigne tako što sami sebe nekada izazovemo. 

13. Fokusirajte se na disanje.

Dug izdah tokom trčanja pomaže da opustimo vlastito tijelo i da se na taj način fokusiramo na duže trčanje. Brzo i kratko disanje nam samo crpe energiju i onemogućavaju nam da dođemo do određenog cilja. 

14. Trčite s mjesta do samopouzdanja

Shvatite svoje ciljeve ozbiljnije. Ako hoćete da vidite određenu promjenu morate prvo da sami sebe poštujete da biste uživali u određenom putu do cilja. 

15. Promijenite playlistu za podcaste

Slušati podcaste umjesto muzike nam pomaže da se bolje skoncentrišemo na naš cilj a ne na put do određenog cilja. "Stuff You Should Know" i "How I Built This" su naši savijeti za slušanje! 

16. Ili možda audio knjigu

Za trkače kojima je potrebno mentalni odmor slušanje audio knjige zvuči kao dobra ideja i može pomoći će vam da lakše stignete do cilja. Može biti roman koji ste uvijek poželjeli da pročitate, ali niste imali vremana ili možda knjiga koju jednostavno ne možete da prestanete čitati. 

17. Osigurajte da trčite lagano

Trčanje velikom brzinom i bez prestanka vas neće učiniti bržim, samo će vas izmoriti i iscrpiti, zbog toga vam je preporučeno da u toku sedmice odvojite nekoliko dana za lakše trčanje. Ovim postupkom ćete postati brži i dobro će vam doći za utrke. 

18. Trčite na vrijeme umjesto na daljinu

Uz radno vrijeme često se desi da ne možemo naći vremena da trčimo onoliko koliko bi smo željeli. Ova metoda se bazira u tome da pronađemo nekoliko sati za trčanje umjesto da pronađemo vrijeme kada ćemo trčati unaprijed određen broj kilometara. 

19. Odvojite vrijeme da radite na vašem izgledu

Dobar položaj tokom trčanja može da napravi veliku razliku. Kada ste umorni sjetite se da leđa i glava trebaju biti ispravna i početi će te se osjećati bolje i snažnije. 

20. Fokusirajte se na izdržljivost a ne na brzinu

Tokom trčanja je bitno da se fokusirate na izdržljivost i da sami sebe izazovete tako što će te na dan povečati udaljenost na koju trčite i pronaći snagu za koju niste znali da imate. Ovako možete, također,  poboljšati tempo trčanja. 

21. Rasporedite vrijeme za trčanje koje će se uklapati s vašim načinom života.

 Ukoliko nemate ujutru vremana za trčanje idealno bi bilo da to obavite poslije posla ili navečer kada ćete sigurno biti najopušteniji.

22. Spremite se za trčanje noć prije

Spremite odjeću za trčanje noć prije i na ovaj način kada svane novo jutro bit će vam lakše da pronađete motivaciju za trčanje. Također ćete bolje odmoriti kada znate da je sve spremno za sljedeće jutro. 

23. Intervalni trening i podrška

Uključite intervalni trening - i pronađite sebi sistem podrške, posebno kada se suočite sa teškim izazovom. Intervalni treninzi (u vidu perioda većeg intenziteta i manjeg intenziteta) može drastično da promijeni vaše trčanje. Važno je da pronađete sebi sistem podrške koji će vas uvijek motivisati da idete naprijed i da ne odustajete od cilja.

Podijeli članak