Istraživanje pokazuje da je važna brzina kojom jedemo

Usporite!

Zadržavanje zdrave tjelesne težine može uključivati mnogo više nego  samo hranu koju jedemo. Važno je također i kako jedemo. Istraživači na Univerzitetu u Rhode Islandu su otkrili da ljudi koji jedu sporije, unose manje kalorija nego oni koji jedu brzo.

Nauka iza toga kaže: naša tijela trebaju vrijeme da dobiju osjećaj ispunjenja, pa što sporije jedemo, više se vremena stvara za signale mozgu da više ne jedemo.

Rezultati su pokazali da ljudi koji brzo jedu pojedu oko 90 grama po minuti, dok sporiji ljudi pojedu oko 60 grama. Također, uočene su i razlike kod spolova: muškarci znatno brže jedu, unoseći oko 80 kalorija u minuti, dok je brojka kod žena 50.

Vjerovatno najinteresantnije otkriće jest da brzina jedenja zavisi od vrste hrane koju jedemo. Učesnici u testiranju su jeli cijela zrna žitarica i tost pripremljen od cijelog zrnja znatno sporije nego rafinirano zrnje poput bijelog kruha i pekarskih proizvoda. Naučnici kažu da se „krivnja“ za sporo jedenje može prepisati vlaknima u cijelom zrnu, jer ta vlakna zahtijevaju duže žvakanje.

Naredni put kad krenete s obrokom, uzmite koristan savjet: usporite.

Podijeli članak