Zašto nogometaši žvaču žvaku tokom utakmice?

Ekvadorski napadač Jeremy Sarmiento žvakao je žvakaću gumu tijekom Svjetskog prvenstva 2022. A zašto, otkriva novinarka ruskog portala Championat.com koja je razgovarala i sa igračima i sa doktorima.

Zašto nogometaši žvaču žvaku tokom utakmice?

Najjednostavnije objašnjenje navike je nositi se sa stresom i usredotočiti se na igru. Japanski znanstvenici u svom radu, objavljenom u časopisu Brain and Cognition, istaknuli su da žvakanje žvakaće gume povećava razinu uzbuđenja i budnosti.

To dovodi do poboljšanja kognitivnih performansi. Osim toga, povećava se broj otkucaja srca i poboljšava se pokretljivost crijeva.

Postoji i teorija da mnogi nogometaši žvaču žvakaću gumu prije i tokom utakmica kako bi spriječili suha usta. To je zbog činjenice da žvakaća guma mehanički iritira receptore, zbog čega tijelo proizvodi više sline.

Osim toga, kada žvačete žvakaću gumu, puno je lakše disati kroz nos, što vam omogućuje stabilizaciju otkucaja srca.

No liječnici kažu da bavljenje sportom sa žvakaćom gumom u ustima nije sigurno jer postoji opasnost od gušenja. Osim toga, stalno žvakanje zbunjuje disanje, a prekomjerno lučenje sline može dovesti do dehidracije.

Koliko se dugo mogu žvakati žvakaće gume i jesu li opasne po zdravlje ako se redovito koriste?

Zbog higijene optimalno je žvakati žvakaću gumu ne dulje od 15 minuta nakon jela, ali samo ako nije moguće koristiti četkicu za zube ili isprati usta. Iako ovo nije zamjena za temeljito četkanje, može vam pomoći ukloniti čestice hrane iz usta i spriječiti karijes.

Međutim, ako svakodnevno žvačete žvakaću gumu dulje od uobičajenog, možete potaknuti razvoj raznih sindroma.

Žvakaća guma može izazvati razvoj disfunkcije čeljusnih zglobova. Žvakanje žvakaće gume jedan do dva sata dnevno može izazvati bolove u mišićima, a žvakanje žvakaće gume od tri sata može izazvati bolove u zglobovima.

Sat vremena nakon žvakaće gume može se pojaviti glavobolja. To je zbog pretjeranog opterećenja žvačnih mišića i temporomandibularnog zgloba. To je češće kod ljudi koji su skloni migrenama.

Zbog stalnog oslobađanja sline i enzima bez unosa hrane prilikom žvakanja gume, mogući su kvarovi u probavnom traktu - probavni trakt se dugo vara, čekajući hranu.

Žvakaća guma može povećati apetit. Konstantno žvakanje (dva ili više sati dnevno) daje signal tijelu da hrana uskoro stiže. Tada se počinju proizvoditi probavni sokovi i enzimi koji pomažu u probavi hrane.

Žvakaće gume koje sadrže šećer uništavaju zubnu caklinu. Na to utječu bojila, konzervansi i stabilizatori. Često žvakanje također povećava rizik od karijesa.

Važno je odabrati žvakaće gume bez šećera i što prirodnijeg sastava. Prednost dajte gumama ili prirodnim žvakaćim gumama na bazi propolisa (pčelinjeg ljepila).

Koristite proizvod samo kao pomoć u održavanju čistih zubi. U slučaju zlostavljanja i neugodnih osjeta u čeljusti, želucu ili glavobolje zbog toga, vrijedi preispitati naviku i, eventualno, konzultirati stomatologa.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak