Zatezanje trbušnih mišića

Vježbe za abdomen

Abdominalni mišići su presudne važnosti za koordinaciju dosta mišića koji se nalaze i u gornjem i u donjem dijelu tijela. Iz tog razloga je jako bitno da toniramo ovaj dio našeg tijela određenim vježbama.

Uz vježbe, potrebna je i zdrava ishrana koja je sadrži minimalnu količinu masti. Također je jako bitno da unosimo određeni broj proteina koji će pomoći mišićima da se oporave. U nastavku pogledajte 5 vježbi koje smo izdvojili za ovaj dio tijela.

1. plank

Plank je divna izometrijska vježba koja cilja cjelokupni region abdomena. Vježbu mogu izvoditi kako početnici, tako i fitness treneri.

Upute za ovu vježbu su lagane. Lezite na podu tako da su vam noge blizu jedna druge, a ruke držite sa strane, paralelno sa ostatkom tijela. Podignite torzo i postavite ruke ispod grudi tako da cijelo tijelo se oslanja na podlakticama i nožnim prstima. Osigurajte da su laktovi blizu tijela togom izvođenja ove vježbe. Očuvajte poziciju 30 sekundi i nemojte dopustiti da tijelo krena prema dolje. Ponoviti određeni broj puta.

2. bird dog

Ova vježba će pomoći da utegnete mišiće leđa, kao i stražnjicu. Postavite koljena i dlanove na pod. Ruke trebaju biti pod uglom od 90 stepeni sa leđima. Koljena moraju biti postavljena direknto ispod kukova. Sa ravnim torzom, ispravite desnu ruku i lijevu nogu tako da su paralelni  podu. Odmorite sekundu i onda isti postupak uradite sa lijevom rukom i desnom nogom. Ponovite ovu vježbu određen broj puta. 

3. trbušnjaci

Za igradnju abdominalnih mišića jedna od najefikasnijih vježi jesu trbušnjaci. Lezite na leđa sa pokupljenim nogama u koljenima i osigurajte da su vaš tabani čvrsto uz pod. Postavite ruke iza glave bez da spajate prste. Ispravite torzo donjim dijelom tijela. Nastavite s ovim pokretom dok gornji dio tijela ne bude skoro ispravan podu. Zadržite se tako sekundu i vratite se na početnu poziciju. Ponovite vježbu određen broj puta.

4. superman

Superman pozicija cilja najviše abdominalne mišiće. Lezite na trbuh sa potpuno ispravljenim rukama i nogama, koje moraju biti jedna uz drugu. Dlanovi moraju biti pozicionirani prema podu tokom cijele vježbe. Pomoću abdnomena podignite gornji i donji dio tijela. Ruke i noge moraju biti ispravne tokom cijele vježbe. Zadržite se 30 sekundi u ovoj poziciji i vratite se na početnu poziciju. Ponovite ovu vježbu određeni broj puta.

5. dizanje nogu

Podizanje nogu je relativno jednostavna vježba koju mogu izvoditi i amateri i treneri kako bi se zategnuo srednji dio tijela. Lezite na pod ispravljenih nogu, a ruke postavite uz tijelo. Podignite vaše noge dok ove ne naprave ugao od 90 stepeni sa podom. Tokom izvođenja vježbi nije dozvoljeno da se torzo diže s poda. Zadržite u voj pozi noge 30 sekundi i vratite se na početnu poziciju. Ponovite ovu vježbu određeni broj puta.

Podijeli članak