Razlika između gubitka težine i topljenja masnoće

Nije isto

Ukoliko ste napokon odlučili da se zdravo hranite i da izgubite težinu, a usput da izgradite što ljepše tijelo, treba da znate da kada izgubite težinu ne znači nužno da ste stopili masnoću, a da uspijete ono što želite potrebno vam je da izgubite masnoću.

Bez sumnje kada izgubimo masnoću, gubimo i težinu, ali kada izgubimo težinu ne mora nužno da znači da smo izbubili i masnoću. Saznajte kakve su to razlike između ova dva pojma u nastavku.

Volumen

Kada topimo masnoću prije svega primjetimo to prema našoj garderobi, tijelo gubi volumen. Možemo to primjetiti i na vagi, ali vaga nije uvijek iskrena, uvijek je bolje da gledmo omjer tijela.

Težina

Kada gubimo težinu, gubimo i vodu, mišićnu masu i masnu masu. Ukoliko preskačete obroke i ne pratite zdravu ishranu, što znači da imate pet obroka dnevno, izgubit ćete tečnost i mišićnu masu, ali i malo masnoće.

Povratni efekat

U raznim dijetama gdje se izbacuje određena ishrana, izgubljeni kilogrami, nekada čak i više se vrate kada se vratite normalnoj ishrani. Ovo se dešava zato što kada odustanemo od adekvatnih i dovoljih hranjivih materija, tijelo koristi mišićnu masu kako bi dobilo energiju i na ovaj način zaštitlo masnu masu. Krajni rezultat će biti sporiji metabolizam i bit ćete skloniji primanju masnoće.

Trajni efekat

Ukoliko je vaš cilj da trajno izgubite kilograme, vaš cilj bi trebao da bude da topite masnoću, a da sačuvate mišićnu masu. Naravno, gubitak masti znači da su vaši ciljevi na pola ispunjeni, ali dobijate viška vremena kako bi stvorili dobru naviku zdrave ishrane i vježbanja. Možete uspjeti izgubiti težinu u veoma kratkom periodu, ali naravno to nije zdravo za tijelo.

 Energija

Ispravnim načinom gubitka težine, bez da pri tome izgubite mišićnu masu rezultira poboljšanjem muskulature, što daje više energije i snage za neku sportsku aktivnost. Krajni ishod gubitka kilograma sa većim postotkom gubitka mišićne mase od gubitka masnoće je manjak energije i slabija muskulatura. Možete osjećati da imate manje energije za sportske aktivnosti i tijelo će zahtijevati puno više energije.

Prehrana

Ukoliko je vaša želja da smanjite kilograme brzo, jedite loše i nedovoljno. Posljedice toga će biti povratni efekat i fizička slabost. Ukoliko želite stopiti masnoću, aktivirajte metabolizam unošenjem pet obroka dnevno koje sadrže proteine, ugljikohidrate i masti (maslinovo ulje, omega 6, omega 3 itd.).

Sitost

Sa adekvatnom ishranom, unosit ćete više hrane. Osječaj sitosti će biti zadovoljen i neće vam biti potrebno unositi neku dodatnu prehranu među obrocima. Unos pogrešnih ugljikohidrata i prejedanje više puta na dan dovodi do vrhova i padova glukoze u krvi, što će onemogućiti topljenje masti i može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što je to dijabetes, povišen holesterol, kardiovaskularne bolesti itd.

Definicija

Pravilnom ishranom i vježbama, primjetit ćete bolje definisanu muskulaturu i s tim možete povećati i snagu. Ponavljamo kako na ovaj način gubite masne naslage, a ne mišićnu masu. Naravno postoji posebna vrsta treninga, a to je fitness, koji je ključni faktor kada je u pitanju definicija mišića. Ukoliko to nije praćeno zdravom ishranom, rezultat će se reflektovati.

Mentalna snaga

Kada se opredijelite za zdravu ishranu; unosom 5 obroka dnevno, elimisanjem određenih ugljikohidrata koji dovode do povećanja šećera u krvi i iskombinujete to sa dobrim i efikasnim treningom, osjećat ćete se dobro, energično i snažno. Ovaj osjećaj će vam pomoći kako bi nastavili dalji trening.

Tonifikacija mišića

Istina je da ćete sa karidiovaskularnim treningom uspjeti da stopite masne naslage, jedan sat dnevnog treniranja neće samo pomoći da stopite masnoću, također će poboljšati zdravlje, ali je potrebno da znate isplanirati vaš rad sa treningom snage. Kardio vježbama topite masne naslage, sa snažnim treningom tonirate mišiće.  Na ovaj način ubrzavate metabolizam i kada prestanete trenirati tijelo i dalje nastavlja da topi masnoću kako bi obnovilo mišiće.

Podijeli članak