6 načina na koje ubijate jetru, a de ne pijete alkohol

Možda ne znate

Jetra je najveći organ u ljudskom organizmu i veoma bitan zbog metaboličke aktivnosti. Odgovorna je za uklanjanje štetnih materija iz krvi.

Popularno uvjerenje da se vaša jetra može nositi sa svime što unesete, nažalost, nije tačna. Svi znamo da konzumiranjem previše alkohola može da ošteti jetru, ali postoje i drugi načini da spriječimo jetri obavljanje svojih funkcija. Upoznajmo se s njima u nastavku.

Prerađena hrana

Prerađena hrana koja sadrži dosta hemije i drugih supstanci kako bi ostala svježa duže vremena je pretežno uvijek zasićena velikim brojem masti i konzervansa, koji uzrokuju oštećenje jetre. Konzumiranjem previše kalorija koje proizlaze od masti i ugljikohidrata može izazvati masnu jetru.

Previše sjedenja

Jetra igra važnu ulogu u probavi. Fizička aktivnost pomaže pri izvršavanju ovog zadatka, jer to dovodi do efikasnog korištenja energije od ugljikohidrata što smanjuje potrebu da ih konzumirate u velikim količinama.

Višak tjelesne masnoće

Neaktivnost u kombinaciji sa unosom prerađene hrane, veoma često dovodi do gojaznosti, što rezultira loše za jetru. Gojaznost je usko povezana sa hepatičnom steatozom, bolest jetre koja se pojavljuje kada je u organu prisutan višak masti, to dovodi do oštećenja i zapaljenja jetre. Ukoliko se ne liječi na vrijeme, može preći u rak, cirozu i otkazivanje jetre. Ono što ovu bolest čini opasnijom je činjenica da u prvim fazama nisu izraženi simptomi, što znači da se često otkrije oboljenje kada je bolest napredovala.

Visoke doze analgetika

Paracetamol, ili Tylenol je popularni analgesik koji se, također koristi za liječenje povišene temperature. Previše analgetika može da prouzrokuje oštećenje jetre. Pracetamol se nalazi u još dosta analgetika i posebno je opasan ako ga miješamo sa alkoholom. Tako da nije preporučeno da se uzima paracetamol za mamurluk. Ukoliko imate tešku glavobolju poslije duge noći, ibrufen je bolja opcija.

Suplementi za mršavljenje

Suplementi, čak i oni koji tvrde da sadrže biljke ili prirodne supstance, mogu utjecati na vašu jetru povećavajući nivo toksičnosti u istoj mjeri kao što potenciraju gubitak težine. Kao opće pravilo, ako su rezultati proizvoda previše dobri, vjerovatno su jako štetni za jetru. Zapaljenje jetre može da bude asimptomatsko.

Drugi lijekovi

Lijekovi koji sadrže valproinsku kiselinu (lijekovi za epilepsiju, migrenu i bipolarni poremećaj sadrže ovu kiselinu) imaju loš utjecaj na jetru. Mnogi lijekovi koji se koriste za respiratorne bolesti, također su odgovorni za oštećenje jetre. Kada se ti lijekovi koriste dugo vremena, važno je posjetiti doktora i tražiti analizu krvi kako bi se prepoznao rani simptom oštećenja.

Podijeli članak