Pet vježbi koje bi trebali prestati raditi s prevelikim kilažama

Ego podizanja i teretana

Ego podizanja u teretani izgledaju impresivno, ali rade protivno cilju i usporavaju put vježbača do napretka.

Kada je cilj razvoj mišića, tada bi perfektna forma izvođenja pokreta trebala biti najvažnija. To znači da je puni opseg pokreta prilikom izvođenja svake vježbe upravo ono što je potrebno za izgradnju mišićne mase.

Upravo zbog toga, ali i zbog izbjegavanja mogućih povreda, na određenim vježbama se je važno obuzdati, te zaustaviti na manjoj radnoj kilaži iako bi bez problema mogli "gurati" i veće težine. To se posebno odnosi na sljedećih pet vježbi.

Nožna presa

Mnogo je onih koji u teretani mogu biti viđeni kako vježbaju na nožnoj presi sa ogromnim težinama tegova. Često za to posluži i svaka ploča tegova koja postoji u teretani, a nakon toga opseg pokreta uopšte ne bude širi od polovine. U suštini svi mogu na nožnoj presi gurati velike kilaže, ali to samo po sebi nije cilj ako se već žele izgraditi veliki kvadricepsi. Mnogo bolja opcija je izvođenje 12 potpuno pravilnih ponavljanja sa punim opsegom pokreta, gdje će se rad ciljanih mišića osjetiti u svakom djeliću kretnje.

Slijeganja ramenima

Najpoznatija vježba za trapeze popularno slijeganje ramenima, upravo je jedna od onih koje se u većini slučajeva izvode sa bučicama nesrazmjerne veličine i težine u odnosu na tijelo i snagu vježbača. Da bi se pravilno izvela vježba, samo jedno ponavljanje podrazumijeva podizanje ramena i trapeza do nivoa ušiju i tu zadržavanje na 3 do 5 sekundi. Zvuči jednostavno, ali s ogromnim tegovima to mogu stvarno pravilno izvesti samo natprosječno jaki ljudi kakvih nema puno.

Veslanje u pretklonu

Veslanje u pretklonu sa šipkom predstavlja možda i najbolju vježbu za razvoj latova. Kako god, i na toj vježbi mnogi padaju pod uticaj ega i trude se vježbati sa što je moguće većom kilažom, čak i onda kada forma pokreta počinje da pati zbog toga. Osim što konkretno latovi tako ne dobijaju potrebni poticaj, rizikuje se i ozbiljna povreda leđa, a to je ono što definitivno niko razuman ne bi želio.

Podizanja na prste

Kada je riječ o vježbi za listove i podizanju na prste, tada nije teško uvidjeti da većina vježbača izvodi vježbu sa skoro svim raspoloživim pločama tegova na spravi, što automatski daje dojam nečega pogrešnog. I upravo, rijetko ko da tu vježbu izvodi potpuno pravilno, puni opseg pokreta se ne može vidjeti često, a ljuljanje i korištenje inercije je još češće. Sve to poništava mogući efekat ove inače vrlo kvalitetne vježbe.

Nožna ekstenzija

Nožna ekstenzija ili šut u globalu je vježba kojom nije toliko teško ovladati, pa se mnogi usude prebrzo povećavati opterećenje s kojim izvode vježbu. Zbog toga ponovo forma i puni opseg pokreta počinje da pati, jer velika većina vježbača uopšte ne dovede pokret do kraja gdje su noge paralelne s tlom u krajnjoj tački.

Podijeli članak