Kako izdefinisati mišiće: 4 koraka koja sigurno vode ka cilju

Koracima profesionalaca

Dovesti tijelo u dobru formu i izraziti mišiće, znači da u proces treba ići sa dvije strane - vježbanjem i održavanjem mišića, te značajnim promjenama u ishrani.

Svi oni koji se pitaju kako poraditi na "definiciji", da li to znači da jedino treba povećati broj ponavljanja u vježbama i slično, odgovore mogu pronaći u jasna četiri koraka kojih se drže i sami profesionalci.

1. Treninzi - 2 do 3 puta sedmično za svaku grupu mišića

Treninzi i u slučaju faze definisanja mišića moraju biti redovni, tako da se svaka mišićna grupa vježba barem dva puta sedmično, a ni slučajno ne više od 3 puta. Sami po sebi treninzi s tegovima ne trebaju biti znatno drugačiji od onih koji se izvode u drugim periodima godine. Jedina veća promjena je uvođenje redovnih kardio sesija nakon treninga s tegovima ili u odvojenim periodima dana.

2. Kalorijski deficit - održavanje istog kroz duži vremenski period

Da bi se isklesali mišići tj. da bi se uklonile masne naslage koje ih prekrivaju, neophodni korak je rezanje unosa kalorija svakoga dana. Samo tijelo u kalorijskom deficitu, kada tokom dana dobije manje kalorija nego što potroši, može početi koristiti unutrašnje izvore energije i tako topiti neželjene masne naslage. Strpljenje je važno jer taj proces držanja dijete mora trajati barem nekoliko sedmica kako bi rezultati izašli na vidjelo.

3. Veliki unos proteina - radi izbjegavanja gubitka mišića

Redovan unos značajne količine proteina svakoga dana, jedan je od najvažnijih koraka ka uspješnom definisanju i ispunjenju ciljeva dijete. Definitivno nikome nije cilj izgubiti i mišiće uporedo sa masnim naslagama, a upravo to se dešava kada se sreže unos kalorija, a da pritom organizam ne dobija dovoljno čistih proteina namijenjenih prehrani i spasu mišića. Zbog svega toga, tokom dijete bi trebalo u organizam unositi 2 grama proteina po kilogramu tjelesne mase.

4. Dosljednost i konstantnost

Strpljenje je ključno oružje u svim fazama unapređenje tjelesne figure, a posebno u fazi definicije. Dosljedno vježbanje i držanje dijete iz dana u dan, iz sedmice u sedmicu, bez obzira na sve uspone i padove, korak je koji vodi izravno do željenih rezultata. Treba znati činjenicu da, što sporije faza definisanja napreduje, manje se i gubi mišića, a što opet u neku ruku nije loše.

Podijeli članak