Mnoge su pogodnosti jajeta za koje ste do sada vjerovatno znali, ali poslije čitanja ovog članka ćete i vi vjerovatno početi da unosite jaja u svoj doručak.
10 pogodnosti jaja
Možda još niste znaliJaje je esencijalna namirnica u našoj ishrani, najbolji je izvor proteina i zdravih masti, ali također je bogat izvor vitamina A, D, E, B2, B9 i B12 i raznih minerala kao što su jod, željezo, cink, selen ili kalcij.
U nastavku body.ba vam predstavlja 10 pogodnosti svakodnevnog unosa jajeta.
Tjelesna težina
Razna istraživanja su pokazala da doručak koji je bogat proteinima daje osjećaj zasićenosti tokom cijelog dana. Iz tog razloga ćete vjerovatno izbjeći grickanje među obrocima, što je nekada glavni razlog zašto se mnogi debljaju.
Kombinacijom dijete koja sadrži malo kalorija i jaja kao glavna namirnica za doručak možete uspjeti da skinete kilograme duplo brže.
Poboljšava imunološki sistem
Zimska sezona je na vratima, a s njom dolaze i česte prehlade i gripa. Ono što možda niste znali jeste da jaje poboljšava imunološki sistem, s tim i otklanja sve znakove gripe i prehlade.
Nedavno istraživanje je pokazalo da dva jaja dnevno mogu spriječiti infekcije, bolesti i viruse.
Jaje sadrži 22% dnevnog unosa selena, što stimuliše imunološki sistem.
Pamćenje
Holin je aminokiselina koja utječe na nervne signale koji nam pomažu da zapamtimo sitne stvari, kao naprimjer da se sjetimo gdje smo ostavili ključeve ili telefon. Razna istraživanja su pokazala da dodatan unos holina poboljšava pamćenje i vrijeme reakcije.
Očno zdravlje
Jaja su bogat izvor luteina, što značajno pomaže zdravlju naših očiju. Lutein štiti mrežnjaču i smanjuje rizik od promjena u ćelijama makule.
Djeluje protiv depresivno
Kao što smo pomenuli prethodno, jaje je bogat izvor vitamina D. Ovaj vitamin, među ostalog, održava ravnotežu kalcija u našim zubima i kostima i pomaže imunološkom sistemu da se bori protiv depresije.
Poboljšava zube i kosti
Unosom jaja, također unosite kalcij koji je ključan za zdravlje kostiju i sprječava osteoporozu.
Vitamin D je zadužen za ravnotežu kalcija u kostima i zubima.
Pogodnosti za krv
Jaja sadrže mnogo folne kiselina, jedna vrsta vitamina B koja je zadužena za stvaranje crvenih krvnih zrna. Jedan uzrok anemije može biti nedovoljan unos folne kiseline. Pomenuta kiselina je također bitna za razvoj fetusa kod trudnih žena.
Starenja
Jaje sadrži razne aminokiseline, što stvara i obnavlja ćelije, na ovaj način možete zaustaviti starenje.
Kako starimo potrebniji nam je vitamin D. Preporuka za osobe preko 60 godina je 10 mg, a jedno jaje sadrži otprilike 0,7 mg.
Štiti kožu i kosu
Kao što smo spomenuli maločas, jaja su dobar izvor folne kiseline, koja je neophodna za mnoštvo funkcija u tijelu.
Vitamin B i omega 3 u jajima pomažu boljem izgledu kose, kože i noktiju.
Smanjuje rizik od srčanih bolesti.
Istraživanja su dokazala povezanost između dijete koja sadrži mnogo jaja i smanjenje kardiovaskularnih bolesti i raka. Osobe koje imaju smanjene LDL čestice imaju veću mogućnost da razviju srčane mane. Jaja mogu povećati LDL čestice i na taj način smanjiti rizik os srčanih problema.
Bjelance od jajeta sadrži dva moćna antioksidansa: triptofan i tirozin. Antioksidansi su izuzetno važnu u tijelu kako bi oslobodili tijelo slobodnih radikala.