Koliko dugo jaja mogu biti u frižideru?

Budite oprezni

Jaja su namirnica koju mnogi obožavaju, a ono što je još važnije, sadrži razne hranjive sastojke i smatra se jelom koje je neophodno za čovjeka.

Koliko dugo jaja mogu biti u frižideru?

Jaja se mogu pripremati na razne načine - neki vole da ih ispeku, drugi da skuhaju, od njih se pravi i kajgana, a neki ih čak i "živa" popiju ili pojedu.

Poznato je da su jaja jeftin izvor bjelančevina koje pomažu u rastu i razvoju svih tjelesnih tkiva, a uz to žumance sadrži dosta gvožđa i vitamina A, D, E i K, dok bjelance obiluje proteinima.

Prosječno se u bjelancetu nalazi četiri grama proteina, dok se u žumancetu nalazi oko 2.7 grama proteina.

Mnoge zanima koliko jaja dugo mogu ostati u frižideru, a da se ne pokvare. Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA) navodi da jaja možete držati u frižideru tri do pet sedmica.

Savjetuje se da se uvijek kupuje pakovanje na kojem je jasno naznačeno do kojeg datuma treba da se koriste jaja. Jaja se obično čuvaju na temperaturi od 4,5 stepena ili malo nižoj i drže se uglavnom u kartonu u kojem se kupe i u hladnijem dijelu frižidera.

Kuhana jaja se u frižideru mogu držati nekih sedam dana najviše.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak