Kako se riješiti debelih ruku?

Jedan od najboljih načina kako se riješiti debelih ruku jeste vježbom koja će na najefikasniji način pogoditi gornji dio tijela i ruke.

To je vježba koja radi isti pokret guranja kao sklekovi ili bench press, ali je bolja jer ipak stojite i gurate teg cijelim tijelom. To je potisak iznad glave.

Potisak će izgraditi snažno tijelo i snažniji trup nego bilo kakav plank i ubrzat će topljenje masti.

Par razloga zašto je potisak iznad glave odlična vježba.

Razvijate nevjerovatnu snagu trupa

Potisak iznad glave zahtijeva vaše mišiće stabilizatore da se uključe i čuvaju tijelo uspravno i čvrsto. To su mišići stomaka i donjih leđa (rectus abdominis, external oblique i erector spinae). S ovom vježbom ćete znatno popraviti bolove u leđima i ramenima.

Razvijate čelična ramena

Glavni pokretač u potisku jeste prednji i medijalni (centralni) dio deltoideusa (ramena). Također potisak će ojačati i stražnji deltoideus, što mnogo vježbi za gornji dio tijela ne mogu uraditi (kao npr. Bench press). Vaš prednji deltioid pokreće kretnju, srednji gura dalje, a zadnji dio završava potisak.

Topite mast sa ruku

Iako ne možete birati kako će tijelo topiti mast i koji dio tijela će najbrže topiti mast, možete birati koje vježbe ćete koristiti da što efikasnije pokrenemo taj proces. Potisak koristi većinom gornji dio tijela, od toga 40% je rad ruku; što će stvoriti najbolje šanse da pokrenete topljenje masti ruku.

Razvijate bolju snagu guranja

Kako snaga tijela raste, tako raste i kapacitet ispoljavanja te snage. Jači i snažniji mišić ima veći neurološki kapacitet (bolje paljenje neurona). Sve će ovo rezultirati da efikasnije mozak može aktivirati ove mišiće kada je potrebno u treningu ili životu.

Povećavate odraz

Vjerovali ili ne ovo je istina. Kao što sam napisao da čučanj doprinosi boljem vertikalnom odrazu, tako doprinosi i potisak. Vertikalni skok zahtijeva snagu i brzinu. Dalje zahtijeva od tijela da posjeduje dobru koordinaciju. Odlični skokovi su pokrenuti i omogućeni od sudjelovanja više zglobova odjednom, tako da zamah rukom je isto bitan za dobar odraz. Snažniji potisak će rezultirati snažnijim zamahom rukama.

Gradite snažniji trapezius

Pored mrtvog dizanja i zgibova, potisak iznad glave će izgraditi snažan trapezius. Trapezius se aktivira za vrijeme potiska u zadnjoj fazi guranja tega iznad glave. Imati ćete čvršći gornji dio tijela, a za žene snažniji trapezius će značiti stabilnija ramena, bolja postura i upravan stav tijela (posebno kod trudnica zbog stomaka i povećanih grudi).

Popravljate posturu tijela

Dosta vremena u danu mi sjedimo pogrbljeni ili nagnuti (za stolom, nagnuti dok pričamo na telefon...). Vježbanje i jačanje trupa je presudno da ne budemo pogrbljeni. Potisak nudi najbolji efekat za jačanje trupa, bolji nego bilo kakav plank ili stabilizaciona vježba. Zato je ova vježba zaista neophodna u kvalitetnom trening programu.

Podijeli članak