7 savjeta kako biti mentalno fit

Čak i vrhunski svjetski sportaši moraju s vremena na vrijeme sebe podsjetiti: Za koji god veliki event da se spremam ili utakmicu, to nije nešto daleko u budućnosti. To je nešto za što se trebam spremati svaki dan. Poenta je da takmičenje na najvišem nivou u svijetu nije nešto što se desi jednom i prođe, to je kontinuiran proces i životni stil.

''...biti fit nije nešto magično, konstantno stanje bića. To je konstantna želja za napretkom...''

Ovaj savjet vam može biti od koristi iako niste elitni sportaš. Svako od nas se bori sa mentalnom stranom da budemo aktivni, bilo da tek počinjemo i tražimo način kako se nagovoriti ili da već vježbamo godinama i tražimo način kako srušiti svoj novi zadani cilj. Biti fit (biti u formi) nije nešto magično što jednom postanemo i to je to, riješili smo problem. Naprotiv, to je nešto što zahtijeva ogromnu disciplinu i rad, što će vremenom rezultatirati da stvorimo naviku.

Da bi lakše shvatili kako razviti mentalnu snagu, u nastavku ću navesti sedam tačaka koje vam mogu biti od koristi.

Ne postavljate nemoguće ciljeve

Jedan od problema jeste da osobe koje se nikad nisu bavile sportom ili nisu nikad bile aktivne, većinom imaju ciljeve koje ne mogu ostvariti u kratkom roku kako bi one željene. Svaki početak je težak, pogotovo kada krenete trenirati. Onda nastaju početne upale, nelagode, ubrzan metabolizam; tijelo se budi iz nerada. Ali pošto željeni cilj nije ostvaren u kratkom roku, te osobe će odustati.

Morate shvatiti da prve 4-7 sedmica je proces adaptacije. Nemoguće je ako niste bili aktivni protekle 4 godine, da napravite nešto magično za 4 sedmice. Postavite si razumne ciljeve, one u koje ste sigurni da su ostvarivi.

Nemojte vježbati. Trenirajte

Koja je razlika? Ako želite detaljnu analizu ovoga, nedavno sam napisao članak samo u vezi razlika vježbanja i treniranja. Ukratko, vježbanje je bavljenje nekom aktivnošću bez nekog posebnog plana i programa. Radite šta vam se radi i kad vam se radi. Treniranje je dugotrajan proces koji će vas dovesti (ako je dobro programirano) od tačke A do željene tačke B. Za više kliknite OVDJE.

Uključite druge

Jedan od načina kako uspjeti jeste uključiti druge u svoj cilj. Prijatelji vas mogu motivirati i mogu vam prigovoriti ako ne uradite ono što ste rekli i obećali. Pronađite nekoga u koga imate povjerenja, recite koji su vam ciljevi i krenite; još bolje, krenite zajedno. Svakako bih preporučio rad s personalnim trenerom jer tada imate maksimalnu podršku, pažnju, motivaciju i ono najvažnije: programiranje treninga tako da uvijek napredujete.

Promijenite svoje navike

Okrutna istina jeste da napredak od netreniranja do toga da vam to postane životni stil nije kratak proces. Kada promijenite auto, potrebno vam je vremena da se naviknete na novo. Sa vašim tijelo je stvar još drugačija. Jedan od savjeta kada počinjete trenirati je da krenete trenirati ujutro ili odmah poslije posla. Trening ujutro je odličan način za započeti dan. Bit ćete raspoloženiji, veseliji i puni energije. Ako nemate mogućnost treninga u jutarnjim satima, trening poslije posla je druga opcija. Izbjegavajte odlazak kući nakon posla, jer doći ćete u iskušenje da malo prilegnete, odspavate i vrlo lako možete odustati. S posla direktno na trening i onda je odmaranje poslije.

Definirajte sebe kao aktivnu osobu

Nije dovoljno biti aktivan i uživati u tome. Doći će dani kada niste raspoloženi i nećete se osjećati aktivno. Dani kada vam nedostaje motivacije. Zapamtite, motivacija vas pokreće, DISCIPLINA vas drži. Sebe definišite kao aktivnu osobu; osobu koja će trenirati bez obzira na sve što život može baciti pred nju (loše vrijeme, problemi na poslu i drugo). Gledajte na trening kao na sistem poboljšanja vašeg bića. Svaki aspekt vašeg života će biti bolji ukoliko ste stalno aktivni.

Oporavak je mentalna snaga

Dok se neki bore da krenu trenirati, drugi se bore da prestanu. Postoje uvijek 2 strane, 2 extrema i nijedna nije dobra. Nije dobro ne trenirati isto kao što nije dobro trenirati non-stop bez obzira koliko vi to željeni ili mislili da je korisno. Tijelo ima svoj proces koji se ne može ubrzati. Ako želite to na silu uraditi, sljeduju vam povrede i zamor centralnog nervnog sistema. Puno puta čujem od ljudi koji ne treniraju nikako: ''Ja bih da krenem trenirati svaki dan, 2 puta na dan ako može. Da što prije dođem do cilja.''

TRENING JE ONOLIKO DOBAR KOLIKO SE VI MOŽETE OPORAVITI OD NJEGA. Neko se bolje oporavlja, dok neko ne. Slušajte svoje tijelo i nemojte pretjerivati.

Nikad ne odustajte

Nikada nemojte sebi reći da nešto ne možete ili da ste stari za nešto. Dan kada počinjete prihvatati svoje slabosti je dan kada počinjete stariti. Postoje osobe koje imaju 28 godina, a unutra su već napunili 80. Isto tako obrnuto, postoje osobe koje imaju 80 godina i osjećaju se kao da imaju 28. Kada mislite da ne možete početi trenirati, taj momenat odlučite da se aktivirate. Ako to uradite, godinu dana poslije ćete biti zahvalni sebi što ste krenuli.

Podijeli članak