Polovina muškaraca se ne uspijeva udebljati radi ova četiri problema

Najčešće greške

Mlađi i manje iskusni vježbači stalno su u potrazi za "specijalnim" metodama i suplementima koji će na magičan način pomoći da razviju mišićnu masu, umjesto da isprave ključne greške koje prave sami u svojoj ishrani i treningu.

Zbog toga polovina njih ne uspijeva postići ciljani napredak, a razlozi neuspjeha uglavnom leže unutar četiri razloga. Kako bi ih prepoznali kod sebe i ispravili, navest ćemo ih u nastavku.

Nedovoljno jela

Pored lošeg treninga, ključni razlog neuspjelog povećanja mišićne mase je zapravo i najbanalniji - unosi se nedovoljna količina hrane. Da bi mišići rasli i da bi se tjelesna masa generalno povećavala, glavni uslov je unos većeg broja kalorija od potrošnje. U najvećem broju slučajeva i oni koji su ubijeđeni da jedu mnogo - ne jedu, barem kada se u kompletu sagleda njihov dnevni i sedmični unos kalorija. Ključ je u dobrom proračunu i ranijem planiranju obroka prije nego što se javi osjećaj gladi kog osoba koja traga za povećanjem mase jednostavno ne smije dopustiti.

Nedovoljan unos proteina

Čak i kada se unosi veliki i dovoljan broj kalorija, to nije garancija za rast mišića jer tjelesna masa može biti povećana i kroz samo povećanja masnih naslaga. Važno je povećati unos proteina i tako obezbijediti mišićima hranu za rast i razvoj. Pravilo u tom slučaju bi po stavu stručnjaka bilo da dnevni unos proteina treba biti minimalno 1,5 gram po kilogramu tjelesne mase, dok se za ozbiljniji i brži napredak može povećati unos na 2, 2,5 pa čak i do 3 grama po kg tjelesne mase. Tek tada kreće pravi rast mišića.

Previše kardio vježbi

Kardio vježbe su vrlo zdrave za organizam, čak mogu i djelovati povoljno na povećanje apetita, ali isto tako treba shvatiti i da troše kalorije a svaka kalorija viška je važna jednom "hardgaineru" kao osobi koja se muči sa pokušajima povećanja mase. Zbog toga, kardio vježbe treba smanjiti i držati ih tek na dovoljnom nivou da se održi kondicija i postignu pojedine zdravstvene beneficije, ali ne pretjerivati. To bi značilo da osoba koja pokušava povećati svoju tjelesnu masu, ako već ne eliminiše kardio, ne treba ga izvoditi više od dva puta sedmično u kraćim trajanjima i poslije rada s tegovima, nikako ne prije.

Loš i neprilagođen trening program

Velika većina ne baš tako uspješnih vježbača jednu grupu mišića vježba jednom sedmično, a ti treninzi su sa suludim brojem ponavljanja i serija. Rezultat su vrlo jake upale i premorenost, a sav taj program često je preuzet od nekog profesionalnog bodybuildera koji navodono po njemu trenira. Svaki program ne može odgovarati svima, 3 do 4 treninga sedmično su sasvim dovoljna, a postoje i ljudi koji treniraju 6 puta sedmično, ali njihovi treninzi su obično kratki i eksplozivni. Svakako je preporuka da se jedna mišićna grupa vježba dva puta sedmično ili minimalno jednom u svakih 5 dana.

Podijeli članak