Zdrava novogodišnja trepeza by Harry Cooper

Food blogger je podijelio svoje ideje

Nova godina se bliži, a uz to slijede i novogodišnje pripreme ručka i deserta uz koje ćete dočekati 2019. godinu, nadamo se, uz mnogo veselja i zdravog načina života.

Ukoliko još niste odlučili šta spremiti za ručak ili večeru ove nove godine, body.ba uz Hajrudina Šišića (Harry Cooper) vam predstavlja nekoliko zdravih recepata da ukrasite vašu večeru kako priliči.

Hummus

Hummus sa pistacijama. Zvući dobro? Evo kratki i brzi recept kako ga pripremiti. 

- Količinu uvijek vi odredite, zapamtite da je omjer uvijek 2:1 u korist slanutka. 

Sastojci:

- 1 šolja slanutka

- pola šolje pistacija

- 2 kašike maslinovog ulja

- sol, biber.

Priprema:

- Izblendate sve i to je to!

-Ostatak je po želji! Možete dodati i tahin ili druge začine!

Štrudla u obliku zvijezde

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 400g brašna
  • 200ml mlijeka
  • Pola šolje šečera ( 80-100g)
  • 50g putera
  • Prstohvat soli
  • 300g marmelade
  • 1 pakovanje suhog kvasca ( 9g )

Postupak:

Dok zagrijete mlijeko (treba biti mlako, tjelesna temperatura je zadovoljavajuća) izmiješajte sve ostale sastojke ( osim jednog jajeta, to vam treba kasnije za premazivanje) .

Zagrijano mlijeko dodate i zakuhate tijesto rukama ili drvenom kutljačom.

– Trebali bi dobiti mekano tijesto, koje je potrebno ostaviti da nadođe najmanje 1 sat.

– Kada je tijesto naraslo, prerežete ga na 4 jednaka dijela.

– Svaki od dijelova razvaljate kao tijesto za pizzu, pazeći da svi budu iste veličine.

– Prvi sloj tijesta namažete s 1/3 marmelade i pokrijete drugim tijestom. Isto ponovite i s trećim i četvrtim tijestom. Četvrti dio ne premazujete na vrhu.

– U sredinu stavite čašu i od čaše ka krajevima prvo prerežete tijesto na 4 kvadranta. Svaki od tih kvadranata prerežete 4 puta. Ako ovo zvuči konfuzno pogledajte story objave na Instagramu da vidite kako sam to ja uradio.

Uzmete 2 izrezana dijela i uvrnete ih 3 puta u suprotnom smjeru, te vrhove spojite. Isto uradite s svim ostalim izrezanim dijelovima. Pazite da dobro spojite krajeve kako se ne bi odvojilo tokom pečenja.

Kada ste sve izrezane krajeve izrezali i uvrnuli, ostavite štrudlu da naraste još dodatnih 15 minuta. U međuvremenu, premažite štrudlu umućenim jajetom i pospite šećerom.

Stavite u rernu na 200°  i pecite 30-40 minuta.

Brownies sa malinama

Sve sto vam je potrebno jeste:

  • 4 jaja
  • 200g šećera
  • 250g putera
  • 200g tamne čokolade (min 70% čokolade)
  • 3 pune velike kašike brašna
  • 2 pune velike kašike kakaa u prahu
  • 1 mala čajna kašika praska za pecivo
  • 200g svježih malina (ja sam kupio smrznute i prije nego sto ću pripremiti kolac odledio ih)

Priprema:

Jaja i šećer ručno pjenasto umutiti. Potom dodati suhe sastojke. Laganim pokretima umutiti sastojke. Cilj je da smjesa ostane prozračna. Potom istopiti čokoladu sa puterom i ostaviti je 2 minute da se malo ohladi. Dodati čokoladu i lagano umutiti u smjesu. Zadnji korak je dodati maline.

Peći na temperaturi od 180° najmanje 30 min. Dobit ćete brownie koji je sočan i vjerovatno tečan u sredini. Ako želite možete peći 40 min i dobiti pečen brownie i u sredini.

Podijeli članak