Savjeti uz koje ćete prihvatiti zdrav život

Kvalitetniji i bolji život uz sitne promjene

Ono što je sigurno tokom života je da će biti lijepih i loših trenutaka. Neke stvari ne možemo kontrolisati, ali neke možemo. Jedna od njih je način na koji brinemo o našem tijelu.

Savjeti uz koje ćete prihvatiti zdrav život
Pixabay

Kardiovaskularne bolesti, hronične bolesti pluća, dijabetes i rak su među glavnim uzrocima smrti širom svijeta, a na ova hronična stanja u velikoj mjeri utječu izbori načina života koje biramo.

Body.ba vam donosi nekoliko savjeta uz koje ćete voditi zdraviji život:

Neka vam zdravlje bude prioritet

Prvi korak u vašem zdravijem životu treba biti određivanje prioriteta. Razmislite o vašim trenutnim zdravim navikama na koje ste ponosni i odlučite se da ih i dalje održavate. Razmislite i o onim stvarima koje želite promijeniti, poput loše ishrane ili nedovoljno fizičke aktivnosti. Razmislite i o vašem mentalnom zdravlju. Možda već dugo želite negdje otputovati ili se jednostavno želite više posvetiti svojoj porodici. Svoje prioritete zapišite na papir kako bi vam bila vidljivi.

Posvetite se svom tijelu

Postoje različite prakse i metode koje možete probati do osmislite svoju rutinu za zdrav život. Možda obožavate intenzivne treninge uz koje se preznojite ili ste više ljubitelj aktivnosti u prirodi. Možda je došlo idealno vrijeme da se vratite plivanju ili da napokon započnete s jutarnjom joga rutinom. S vremena na vrijeme se počastite masažom kako biste se zaista opustili, a nemojte zaboraviti da i kod kuće napravite wellness iskustvo uz aromatična ulja, prirodne maske za lice i kosu i mirisne svijeće.

Jačajte samopouzdanje

Mnogi od nas imaju tendenciju da se oslanjaju na prijatelje, porodicu ili partnera kada nam je potrebno da se oraspoložimo. Ipak, ponekad oni nisu tu, te ostajemo sami sa sobom. Zato je važno da stalno radimo na sebi i na svom samopouzdanju. Ovako ćemo čak i u teškim trenucima, kojih s vremena na vrijeme svi imamo, ostati prisebni i jaki. Posvetite se sebi i radite ono što želite, samo za svoju dušu. Možda ste oduvijek htjeli da slikate ili ste ljubitelj pletenja. Možda uživate u čitanju knjiga ali ste zanemarili tu naviku zbog pametnog telefona. Razmislite o tome kako trošite vaše slobodno vrijeme i u kakve aktivnosti ga ulažete. Pobrinite se da to uvijek bude nešto što je korisno za vas i što vas čini sretnim.

Private sitne korake

Umjesto da odmah promijenite život iz korijena i za nekoliko dana se opet vratite na staro, prihvatite pravljenje manjih koraka do dugoročnih navika. Počnite polako. Jednu sedmicu se posvetite većem unosu vode i tečnosti poput čaja. Sljedeće sedmice pokušajte uraditi jogu svako jutro nakon buđenja. Kako usvajate zdrave navike uvijek kreirajte nove kako biste se uvijek gradili i postajali bolji.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak