Najbolje vježbe za donji dio stomaka

Ravan i snažan trup

Svi mi želimo snažan i ravan stomak, naročito početkom nove godine, kada su prošli praznici, prejedanja i česta pojava je povećanje tjelesne težine.

Konstantno su djevojke i muškarci u potrazi za vježbama donjeg dijela stomaka koji je inače nešto komplikovanija zona za skidanje masnih naslaga. Međutim potraga može da prestane, body.ba vam predstavlja najefikasnije vježbe za ovaj dio stomaka.

Statički pritisak pod 90 stepeni

Lezite na leđa sa koljenima i kukovima savijenim pod uglom od 90 stepeni, stopala sadržite ispravljene. Ispravite ruke i naslonite ih na butine. Udahnite duboko i dok izdišete gurajte noge prema rukama, pri izvođenju vježbe biste trebali osjetiti pritisak u abdomenu. Zadržite se u toj poziciji 10 sekundi, pa opustite tijelo.

Uradite 3 seta, sa 10 ponavljanja.

Otporno istezanje nogu

Lezite na leđa i savijte noge u koljenima sok su stopala ispravljena. Prepletenih prstiju, naslonite ruke na desnu nogu, a lijevu ispružite tako da bude paralelna s podom. Pri izvođenju blago podignite leđa i glavu s poda. Vaše ruke bi trebale stvarati otpor na butinama. Nakon toga, opustite tijelo i ponovite isti postupak sa drugom nogom, što bi učinilo cijelo ponavljanje.

Uradite 3 seta, sa 10 ponavljanja.

U boat

Sjedite na pod, sa savijenim koljenima i ispravljenim stopalima. Naslonite se na laktove kako biste ispravili svoje tijelo, a pri tome dlanove okrenite prema podu. Podignite noge tako da stvarate ugao od 90 stepeni. Dok zadržavate noge u 90 stepeni, polako krečite noge u lijevo, a nakon toga spustite ih prema tlu i onda ih ponovo dižite u desnu stranu. Baš kao da nogama pišete slovo U. To bi bilo jedno ponavljanje

Uradite 20 ponavljanja.

Obrnuti plank

Sjedite na pod sa ispruženim nogama i ispravljenim stopalima. Ruke postavite pored kukova, a dlanove okrenite prema tlu. Blago savijte koljena ali zadržite pete na tlu. Udahnite i blago savijte leđa, dok izdišete potpuno ispružite noge i pokušajte da kukove gurate iza ramena. Izdržite tako 10 sekundi, nakon toga vratite se u početnu poziciju.

Uradite 3 seta, sa 10 ponavljanja.

Plank na laktovima

Počnite u poziciji planka na laktovima, sa sklopljenim rukama i raširenim nogama. Nakon toga lijevom nogom krenite prema ruci dok dižete kukove prema gore, pa krenite naprijed i sa desnom nogom. Nakon toga polako se vratite u početnu poziciju, što bi učinilo jedno ponavljanje.

Uradite 3 seta, sa 5 ponavljanja.

Podijeli članak