Najbolji detoks poslije burne noći

Poslije alkohola slijedi detoks

Ukoliko ležite u krevetu dok osjećate da vam je glava kao bubanj a stomak kao da ste bili na roller coaster-u 20 puta zaredom, te se pitate zašto ste pili toliko prethodne noći, body.ba ima rješenje za vas.

Svi smo mi prošli kroz ovu pojavu, pa u nastavku čitajte kako se osloboditi ovog užasnog osjećaja.

Odspavajte

Mamurnost je sasvim normalna pojava nakon opijanja. Zapravo ne postoji ni jedan lijek bolji od vremena da izliječi mamurnost, ali naravno možete pronaći olakšicu kao što je spavanje. Možete odabrati da prespavate ovaj užasni osjećaj i tako se ne borite s njim.

Pijte vode

Ukoliko ste mnogo pili prethodnu noć, postoji velika vjerovatnoća da ste dehidrirali što dovodi do glavobolja i osjećaja zamora. Za ovu pojavu krivite alkohol, zato što je on zapravo diuretik.

Rehidracija pomoću elektrolita

Gatorade ili kokosova voda sadrži mnogo elektrolita, uključujući i natrij i fosfor koji omogućavaju da zadržite tekućinu u tijelu.

Jaja za doručak

Alkohol je prepun šećera, pa je za mamurnost zaslužan veliki pad šećera u tijelu. Zapravo, količina šećera u tijelu može da se spusti na nulu. Jaja imaju dodatni bonus a to je da sadrže cistein, aminokiselinu koja sprječava toksični nusproizvod alkoholnog metabolizma. Ukoliko nemate želju da jedete, možete probati s rižom ili krekerima.

Čaj od đumbira

Đumbir će smanjiti mučnine i moguću vrtoglavicu.

Med

Dokazano je da fruktoza ubrzava alkoholni metabolizam u tijelu, a med povećava nivo fruktoze u tijelu. Na isti način djeluje i voće.

Vježbanje na svježem zraku

Više kisika u krvi može pomoći jetri da bolje filtrira toksine iz alkohola iz krvi. Vježbanje proizvodi endorfin koji će pomoći da se osjećate bolje u kratkom roku.

Jedite meso, grah i leću

Savršeni izvori vitamina B, koji se iscrpljuje uz konzumiranje alkohola.

Podijeli članak