Kako izgubiti težinu bez dijete

Moguće je

Gubitak nekoliko kilograma ne mora uvijek zahtijevati naporne i intenzivne treninge ili odricanje omiljenih namirnica.

Moguće je skinuti neželjenu težinu bez dijeta ili vježbanja, mada je preporučeno uvijek pratiti zdravu ishranu zajedno s vježbama. Međutim, postoje i zdrave navike koje nam također pomažu da skinemo viška kilograma, a body.ba vam otkriva koje su to navike.

Voda

Postoji mnogo razloga zašto je voda, između ostalog, dobra za liniju. Unos hladne vode može ubrzati metabolizam zato što će tijelo raditi više kako bi ugrijao hladnu tekućinu, što znači da istovremeno sagorijeva više kalorija.

Redovan unos vode također produžava osjećaj sitosti i na taj način spriječava želju za grickalicama. Pored toga, hidratacija prije treninga će pomoći u proizvodnji hormona koji grade mišiće.

Spavanje

Dovoljna doza sna je obavezna ukoliko imate želju da skinete kilograme. Kada nemamo dovoljnu dozu sna, unosimo mnogo više hrane nego kada smo naspavani. Nedavno istraživanje je pokazalo da osobe koje spavaju samo četiri sata unose 300 kalorija više od osoba koje imaju ispravan san.

Kontrola porcija

Čak i kada ne pratite neku dijetu, mjerenje obroka je veoma dobra praksa koju biste trebali uvesti. Mozgu je potrebno nekoliko minuta kako bi prepoznao da li ste jeli dovoljno, pa bi zbog toga bilo poželjno da znate koliko ste pojeli. Na ovaj način izbjegavate prejedanja kao i kilograme koje to nosi.

Zeleni čaj

Voda nije jedina namirnica koja ima sposobnost da ubrza metabolizam. Mnoga istraživanja su pokazala da unosom zelenog čaja ubrzavamo metabolizam, te da možemo sagorjeti 400 dodatnih kalorija sedmično.

Pored toga zeleni čaj ima antioksidativna svojstva.

Koristite prijatelje

Vođenje zdravog života može da postane mnogo podnošljivije ukoliko imate podršku od strane prijatelja. Ukoliko imate zdravo okruženje koje vas podržava, vjerovatno ćete birati zdravije odluke u životu i uvesti zdravu ishranu kao stil života, a ne kao odabir za mršavljenje.

Podijeli članak