Nepisani kodeks: Osam pravila u teretani koja bi svi morali znati

Pravila ponašanja i pristup treninzima

Bilo da ste novi u teretani ili se jednostavno nikada niste uklopili kako treba pa vas ljudi često gledaju "preko oka", vrijeme je da naučite nepisani kodeks ponašanja i primijenite sve to tokom svog idućeg treninga.

To ne samo da će vam pomoći da postanete prihvaćeni i poštovani, već bi se moglo itekako odraziti i na ubrzanje vašeg napretka. Radi se o sljedećem.

Ne vrištite na prvom ponavljanju ako imate još 9 za napraviti

Ako se glasno prati svaki pokret, to može biti opravdano pri krajnjim naporima, ali ako je u pitanju prvo ponavljanje od njih deset, tada ne postoji nikakvo opravdanje. To ljude jednostavno nervira.

U teretanu dolazite radi vježbanja - ne pričanja o vježbanju

Pričanje je jedan od najefikasnijih načina kako uništiti trening i nepovratno potrošiti dva sata vremena, gorivo i sve ostalo što prati dolazak u teretanu, a koji nažalost nema svrhu.

Serija ponavljanja nije gotova kada ste iscrpljeni, već kada se izvede posljednje planirano ponavlje

Ako je broj planiranih ponavljanja u seriji 10, a iscrpljenost se javi na šestom ponavljanju, upravo ta preostala četiri prave iskorak i grade sav napredak. Zato, stisnite zube i kompletirajte seriju.

U teretanu dolazite s ciljem - fitness ciljem, ne samo željom da se uništavate

Svaki dolazak u teretanu treba imati svoj cilj i svoju svrhu. Dolaziti samo sa nastojanjem da se fizički uništite djeluje prilično poremećeno samo po sebi. Zbog toga, prije kročenja u salu trebali bi imati jasan plan šta i zbog čega raditi, koliko dugo i kako završiti trening. Cilj je napredak tjelesne figure i zdravlja.

Vratite tegove odakle ste ih uzeli, niko nije dužan da to radi za vas

Jednostavno pravilo koje važi bilo gdje, pa tako i u teretani. Onaj dio opreme koji koristite, red je i da vratite na mjesto. Posebno kada se radi o teškim pločama tegova, bučicama i slično - niko ne želi lomiti leđa zbog tuđeg nemara, bez obzira što je to teretana i što su svi došli s ciljem dizanja tegova.

Tipkanje na telefonu vam neće pomoći da izgradite mišiće

Bodybuilding profesionalci redovno ponavljaju da ih navika korištenja smartfona u salama najviše razočarava i da je to onaj prvi razlog neuspjeha kog vide kod većine vježbača. Ako se trenira onako kako bi trebalo, ne ostaje dovoljno ni vremena ni sposobnosti za tipkanje i fokusiranje na bilo šta mimo tegova.

Ne ostavljajte svoj znoj na spravama

Ako već ostavite svoj znoj na klupi, onda ga i obrišite. Niko ne želi plivati u tuđem znoju prepunom bakterija. Zbog toga je jednostavno stavljanje peškira na klupe i sprave ozbiljan uslov za održanje higijene i zdravlja, kako sebe, tako i drugih.

Radite žestoko ili idite kući

Ako bi umjesto s mogućih 80 kilograma na krajnjim mogućnostima vježbali sa 40, ili ako bi umjesto 10 ponavljanja pravili 4 ili 5 - treningu pristupate previše "mlako" i nećete napraviti nikakav napredak. U tom slučaju, barem radite kardio kako bi popravili kondiciju ili idite kući, inače trening neće imati previše svrhe i bit će to više gubljenje vremena.

Podijeli članak