Pet grešaka u teretanama koje prave samo muškarci

Greške karakteristične za jači spol

Iako sve više dama redovno vježba, teretane su i dalje većinski muška okruženja u kojima se često nadmeću i danonoćno rade na jačanju i izgradnji svojih mišića.

Interesantno je kako oba spola prave karakteristične greške, ali se ipak više njih može pripisati pripadnicima jačeg spola. Pet je grešaka koje muškarci posebno često prave.

Greška br. 1: Tvrdoglavi stav "ja sve znam"

Činjenica je da velika većina vježbača u teretanama snažno drži ponosni stav "ja sve znam" i ne žele ni pomisliti da neke stvari rade nepravilno i da osoba pored radi istu vježbu mnogo pravilnije. Taj problem ponosa ne bi trebao biti prisutan u fitness salama, bez obzira na to što se obavlja teški "muški posao". Oni koji su spremni na slušanje savjeta i skupljanje znanja, ujedno i napreduju mnogo brže.

Greška br. 2: Ego uvijek na prvom mjestu

Ego je najčešći uzročnih povreda u teretanama. Jednostavno se da zaključiti da samo rijetki svaku vježbu izvode potpuno vladajući težinama, izvodeći pune kontrakcije i potpuna istezanja, a što i jeste uslov za postizanje hipertrofije. Ne bi trebala biti sramota dizanje 80 kg na benchu, bez obzira što se pod nekim okolnostima može izbaciti i 100 kg. Važno je kvalitetno pogoditi mišić koji je planiran za taj dan, ne samo zabilježiti broj podignutih kilograma - naravno, ako niste isključivo powerlifter.

Greška br. 3: Rad na izgradnji što veće mase bez pomisli na masne naslage

To što mnogi prosječni ljudi imaju averziju i gađenje prema bodybuildingu jeste taj što sve masne i nabijene ulične snagatore smatraju bodybuilderima. Istina je potpuno drugačija - bodybuilderi se trude imati perfektnu tjelesnu simetriju, što manje masnih naslaga i što ljepše izražene sve mišiće. Nažalost, veliki broj muškaraca u teretanama sanja isključivo veću i veću masu, čak i ne obazirući se na količine sala koje istovremeno nose na svom tijelu, a što uopšte ne izgleda lijepo, ma koliko veliki bili.

Greška br. 4: Rad na masi, definiciji, pa opet na masi

Jedan rekreativac nema potrebe da živi cijelu godinu dana kao bodybuilder koji jednostavno mora dijeliti godinu da sezone povećanja mase i definisanja iste. Budući da ne postoje krajnji ciljevi niti oštri zahtjevi sponzora, kod rekreativaca bi bilo mnogo pametnije pristupati tako da se napredak gradi na jednako i održivo na isti način tokom cijele godine. Lagano povećavajući čistu mišićnu masu, kvalitet života ostaje mnogo bolji, nema velikih stresova kojima se izlaže organizam, a ono najvažnije, takav princip nije previše zahtjevan i lako može postati stil života što znači samo jedno - takva osoba izgledati fenomenalno cijelog života.

Greška br. 5: Stav da je kardio za žene i muškarce s manjkom muškosti

Muškarčine ne rade kardio, zašto raditi vježbe kojima se gubi masa, a masa je zakon? Obično su to komentari i pitanja koja postavljaju najjači i najveći momci u teretanama, istovremeno zaboravljajući da je najveći mačo od svih Ronnie Coleman znao izvoditi i po 2 sata duge kardio sesije!?

S povremenim kardio vježbanjem se neće izgubiti masa, samo će se unaprijediti izgled. Još važnije, s tim vježbama će se održati zdravlje srca i cijelog kardiovaskularnog sistema, a to je pored sveukupnog zdravlja važno za i za sve mišiće jer istim tim krvnim putevima do mišića dolazi kisik. Trebalo bi biti logično da te iste puteve svako održava "prohodnim".

Podijeli članak