Napredni načini izvođenja vježbi: 4 najefikasnija koja koriste profesionalci

Povećanje intenziteta i žestine treninga

Početak vježbanja donosi ogromne izazove za mišićna vlakna i brzo rezultira nevjerovatnim promjenama i napretkom. Nakon toga, mišići se uspijevaju naviknuti na izazove, pa se novo pokretanje napretka može ostvariti jedino sa unapređenjem treninga na neki od načina.

Postoje tzv. napredni načini izvođenja vježbi s kojima se povećava opseg i intenzitet vježbanja. Sami fitness i bodybuilding profesionalci koriste četiri provjerena načina naprednog izvođenja vježbi. Koji su to i koje su njihove pojedinosti, možete provjeriti u nastavku tekst.

Superset

Najpoznatiji pojam među naprednim načinima vježbanja označava sastavljanje dvije vježbe u jednu veliku, zajedničku seriju. Odmah po završetku posljednjeg planiranog ponavljanja na prvoj vježbi, bez odmora se prelazi na drugu i izvodi planirani broj ponavljanja.

  • Efekat: Velika efikasnost

Gigantska serija

Teži oblik supersetova naziva se gigantskim serijama, a predstavlja spoj ne više dvije, nego 3 do 5 različitih vježbi. Izvode se jedna za drugom, bez odmora između.

  • Efekat: Velika efikasnost

Dropset

Dropset ili prevedeno, opadajuća serija, izvodi se tako što se nakon izvođenja posljednje serije određene vježbe, smanjuje radna kilaža za 30 do 50 posto, a zatim se ponovo izvodi serija ponavljanja. Poslije toga se opet radna kilaža smanjuje i prave se isti krugovi sve dok ne ponestane opterećenja ili dođe do otkaza.

  • Efekat: Pumpa mišića

AMRAP - serija do otkaza

Serija do otkaza, poznata i kao AMRAP, izvodi se tako što po okončanju serije vježbač pravi pauzu od 15 do 30 sekundi, a zatim ponovo kreće u izvođenje vježbe sa istim opterećenjem i vježbu izvodi sve do otkaza.

  • Efekat: Testiranje sposobnosti i povećanje snage
Podijeli članak