Potajno vas debljaju: Namirnice koje sadrže šećer, a da toga niste ni svjesni

Mogli biste biti jako iznenađeni

Šećer se s pravom može nazvati najvećom pošasti u ishrani jer ne samo da stoji iza cijelog niza oboljenja koja haraju Planetom, već ga je i jako teško izbjeći jer se doslovno nalazi svugdje.

Osim standardnih proizvoda gdje se manje-više može prepoznati, šećer se nalazi i u sastavima namirnica za koje ste vjerovatno bili ubijeđeni da ga nema ni najmanje. U želji za poboljšanjem svijesti o prisutnosti šećera u hrani, navest ćemo nekoliko namirnica koje najčešće kupce dovode u zabludu.

Preljevi za salatu

Salate su potencijalno najzdraviji oblici obroka, ali vrlo jednostavno se njihov kvalitet može ozbiljno degradirati i to dodavanjem nekog od ukusnih preljeva. Činjenica je da dobar dio tih gotovih vrsta preljeva ima određenu količinu šećera u sebi, a to oni koji generalno i imaju naviku da jesu salate, definitivno ne žele.

Jogurti

Mliječna industrija je veoma interesantna ako se ozbiljnije uđe u analizu proizvoda, naročito onih koji se danas prodaju pod "light" i "nemasno" etiketama. Skoro pa standardna situacija vezana za jogurte je ta da imaju šećer u sastavu i to ne samo onaj prirodni, već ga mnogi proizvođači i sami dodaju.

Kikiriki puter

Ono što bi trebala biti vjerovatno i najkvalitetnija mazalica, često se pretvara u ne baš tako vrhunski zdrav odabir. Ni proizvodnja kikiriki putera često nije spašena od dodavanja šećera u sastav, pa se preporučuje obavezna analiza sastava prije kupovine ili još bolje, samostalno pravljenje pravog i najkvalitetnijeg kikiriki putera.

Kečap

Mnogim ljudima kečap predstavlja dodatak hrani kojeg koriste na dnevnom nivou. Ono što bi ih moglo solidno razočarati je činjenica da jedna kašika kečapa sadrži oko 4 grama šećera.

Zobene pahuljice obogaćene voćem

Zobene pahuljice su jeftina i jedna od najkvalitenijih namirnica koje se mogu kupiti. Međutim, u prodavnicama će uvijek ponuda skupljih, "kvalitenijih" i "obogaćenih" zobenih pahuljica djelovati primamljivije. Upravo te "obogaćene" zobene pahuljice s voćnim okusima su obogaćene zapravo šećerom - tvari koju bi bilo bolje zaobići.

Podijeli članak