Eterična ulja koja ublažavaju simptome alergija

Najbolje rješenje za alergije

Eterična ulja nastaju od destiliranih biljaka, a mogu se udisati ili nanijeti odmah na kožu. Iako njihovo dejstvo još uvijek nije utvrđeno od strane istraživača, mnoge anegdote tvrde da ova ulja kontrolišu određene simptome.

Iako su eterična ulja dostupna svugdje, bitno je savjetovati se sa stručnjakom u vezi korištenja istih. Postoje različiti kvaliteti eteričnih ulja, te neki od njih mogu čak i pogoršati simptome alergije. U nastavku Body.ba vam predstavlja nekoliko eteričnih ulja koja mogu poboljšati vaše zdravlje.

Ulje od limuna

Nedavno istraživanje je pokazalo da eterično ulje od limuna u nazalnim sprejevima zapravo može smanjiti upalu sinusa. Međutim, treba imati u vidu da su citrusna ulja osjetljiva na svjetlost. To znači da ukoliko koristite nazalne kapi i nakon toga se izložite suncu može doći do opekotina i oštećenja na koži.

Ulje od paprene metvice

Eterično ulje od paprene metvice otklanja kašalj koji se veže za alergije. Nedavno istraživanje je pokazalo da se ova pojava moguća zahvaljujući opuštajućim svojstvima koje ulje od paprene metvice posjeduje.

Ulje od eukalipta

Eterično ulje od eukalipta ublažava simptome infekcije respiratornog trakta.

Podijeli članak